Leuvense meester-brouwers serveren 170 jaar oud biertje
02 oktober 2014 door Eos-redactieBierexperts van de KU Leuven hebben het recept van een bier uit de jaren 1840 achterhaald en het bier vervolgens gereconstrueerd. Het eindresultaat zal binnenkort ook verkocht worden.
In de zomer van 2010 ontdekten duikers een scheepswrak voor de kust van Finland. Het dateerde vermoedelijk uit de jaren 1840 en bleek een aanzienlijke voorraad drank te bevatten. De duikers konden meer dan 100 flessen champagne en vijf flessen bier bovenhalen. Om het bier te reconstrueren klopte het Finse onderzoeksbureau VTT aan bij de Onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie van de KU Leuven. Een team ging aan het werk onder leiding van bio-ingenieur Guido Aerts en meester-brouwer Gert De Rouck.
‘De onderzoeksresultaten van het VTT gaven ons informatie over het alcoholgehalte, de kleur en de bitterheid van het bier. En wij konden op basis van de micro-organismen in de flesjes bepalen welk soort gist en bacteriën de brouwers in de 19de eeuw gebruikten. Het bier bleek afkomstig uit België’, aldus Gert De Rouck.
Over de oorsprong van het schip tast men nog in het duister. Het feit dat het bier in flessen werd vervoerd en niet in vaten, zoals in de 19de eeuw gebruikelijk, zou er op kunnen wijzen dat het om een luxebier gaat. Eén hypothese is dat het in België besteld werd voor de kerstdiners van officieren.
Het Leuvense onderzoeksteam brouwde verschillende proefbieren, waaruit het bier met de beste smaak werd gekozen. Dat smaakt iets zoeter dan we nu gewoon zijn, omdat de grondstof van bier, mout, toen op een andere manier geproduceerd werd.
Het eindresultaat is een fruitig goudgeel bier met een alcoholpercentage van 4,7%, dat door de Finse brouwerij Stallhagen geproduceerd en verkocht zal worden. Voor een fles Stallhagen Historic Beer 1842 zul je wel 113 euro moeten neertellen. Een deel van de opbrengst gaat wel naar wetenschappelijke projecten. (aa)