Mens maakt poolcirkel al langer onveilig dan gedacht
15 januari 2016 door Eos-redactieRussische wetenschappers ontdekten de overblijfselen van een mammoet die 45.000 jaar geleden werd geveld.
De oudste netjes ingevroren overblijfselen van onfortuinlijke voorouders van de mens die zich boven de poolcirkel hadden gewaagd, zijn slechts zo'n 35.000 jaar oud. Ze hadden daar dan ook niks te zoeken, horen we u denken, maar dat klopt niet helemaal, zo blijkt uit een studie in Science.
Russische wetenschappers onder leiding van Alexei Tikhonov van het Zoölogisch Instituut in Sint-Petersburg beschrijven de vondst van een tamelijk volledig mammoetkarkas op meer dan 74° noorderbreedte. De typische afbeeldingen van prehistorische Europeanen die achter een mammoet aanzitten, mogen dan een waarschijnlijk eerder zeldzame gebeurtenis afbeelden, maar in het noorden van Siberië wisten de mensen wel raad met zo'n beest, blijkt uit de beschrijving van zijn verwondingen.
Zowel de schouder, de kop als de ribben vertonen sporen van speerpunten, waaronder minstens één die het duidelijk op de basis van de slurf gemunt had. Daar lopen heel wat belangrijke bloedvaten waarlangs de gemiddelde mammoet vrij vlot doodbloedt – en dat was de bedoeling natuurlijk.
Tegenvaller was wel dat ze, ondanks talloze zichtbare pogingen, slechts één slagtand los kregen. Toch schrijven de jagers nu geschiedenis, want ze velden dit beest al 45.000 jaar geleden, dus lang voor het overlijden van de oudste bevroren voorouder die ooit boven de poolcirkel gevonden werd. (tv)