‘Met Hitler loop je niet te koop’
06 oktober 2016 door PVKoerier Adolf Hitler verbleef in de winter van 1914-’15 in de Bethlehemhoeve in Mesen. Vandaag woont de familie Vandesteene er.
De Bethlehemhoeve waar koerier Adolf Hitler verbleef in de winter van 1914-’15 was aan het einde van de oorlog herschapen tot een ruïne. Na de oorlog herrezen er nieuwe stallen, schuren en een woonhuis. In 1992 nam de familie Vandesteene er haar intrek.
Op 26 juni 1940 bracht de Führer met zijn kompanen Max Amann en Ernst Schmidt, een bezoek aan de Bethlehemhoeve. ‘Het moet hier goed geweest zijn, hé’, lacht Piet Vandesteene.
‘Naar verluidt stopten die dag enkele auto’s aan de omringende akkers. Een Duitse militair stapte uit en vroeg aan Julien en Charles Rommens die aan het werk waren, de weg naar ‘Bethlehem’. De broers wezen de hoeve aan en beseften pas daarna dat ze oog in oog met Hitler hadden gestaan. Op de Bethlehemhoeve zou Hitler aan Angèle Potié, die samen met haar man Achilles Crispel op de boerderij woonde, gevraagd hebben of zij hem nog kenden. Wat ze antwoordde, kunnen we niet meer checken’, geeft Piet toe.
‘Het was pas toen wij hier aan de slag gingen, dat we het verhaal over Hitler en de boerderij mondjesmaat vernamen. Hitler was een delicaat onderwerp. Ondertussen zijn de naweeën van de Tweede Wereldoorlog, ik bedoel de wrok tegenover de Duitsers in het algemeen, toch wat weggeëbd.’
‘Met alle aandacht voor de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog vinden meer en meer geïnteresseerden de weg naar Mesen. Er zijn al Duitsers op de boerderij geweest, een heeft ons zelfs een geïllustreerd boek cadeau gedaan dat hij over Hitler had gemaakt. Maar het is niet prettig als er plots een groep mensen onaangekondigd foto’s op het erf staat te maken. Een wandelend of fietsend koppel dat even halt houdt om een praatje te slaan, dat vinden we wel eens plezant. De tourbussen stoppen gelukkig niet. Die rijden enkel traag voorbij.’
Eos Geschiedenis - Speciale uitgave over Hitler
Adolf Hitler. Over weinig historische figuren zijn meer biografieën verschenen, zonder uitzondering vuistdik en vaak als ‘definitief’ aan de man gebracht. Is dan langzamerhand alles verteld over de hoofdverantwoordelijke van de grootste tragedie van de twintigste eeuw? Bij Eos hebben we niet de pretentie om ons te meten met de grote Hitler-specialisten, toch hebben we voor jou een pak verrassende artikelen in petto over de man die tot vandaag de gemoederen in beroering brengt.