Middeleeuwse houtsculptuur teruggevonden
28 november 2013 door Eos-redactieHistorici van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een verloren gewaand houten leeuwtje uit begin 16de eeuw teruggevonden.
Historici van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een verloren gewaand houten leeuwtje uit begin 16de eeuw teruggevonden. Het beeldje in kwestie bevindt zich momenteel weer op zijn plaats van oorsprong, in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot.
Het houten beeldje, een leeuw met schild, stamt uit 1515 en is gemaakt door de Eindhoofse schrijnwerker Jan Borchman. Borchman fabriceerde destijds het hele koorgestoelte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Aarschot, waaronder ook de misericorden, een soort houten klapstoelen. De misericorden werden aan de onderkant versierd met fijne houtsculpturen, waaronder dus het leeuwtje. Tijdens een restauratie van de kerk in 1910 verdween de misericorde met het leeuwtje echter spoorloos.
Tot Jos Koldeweij, hoogleraar middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, het beeldje herontdekte bij een Brugse kunsthandelaar. Het was zijn promovenda Christel Theunissen die het beeldje kon identificeren. Theunissen doet momenteel onderzoek naar het oeuvre van Borchman, die ook het koorgestoelte van de Sint-Petruskerk in het Nederlandse Oirschot maakte. Dat ging helaas verloren tijden de Tweede Wereldoorlog. Het kerkbestuur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Aarschot heeft het beeldje intussen weer in zijn bezit. (mf)