Moderne mens eerder in China dan in Europa
14 oktober 2015 door Eos-redactieDe anatomisch modern mens was minimaal 80.000 jaar geleden in Zuid-China aanwezig. Dat is 40.000 jaar eerder dan in Europa.
De anatomisch modern mens was minimaal 80.000 jaar geleden in Zuid-China aanwezig. Dat is 40.000 jaar eerder dan in Europa. Het gaat hier dan ook om de vroegste moderne mensen buiten Afrika.
Een internationale groep onderzoekers trekt die conclusie uit een studie van 47 tanden die werden gevonden in de Fuyangrotten in de Zuid-Chinese provincie Daoxian. Vondsten van mensachtigen in Azië uit het laat-Pleistoceen (periode tussen 12.000 en 126.000 jaar voor nu) zijn zeldzaam. Tot nog toe ontbraken goed geconserveerde en gedateerde fossielen ouder dan 45.000 jaar, die duiden op het bestaan van Homo sapiens in deze regio.
Onderzoekers van de universiteiten van Leiden en Utrecht droegen bij aan de datering van de vondst. Die laat zien dat de tanden van minstens 80.000 jaar geleden dateren, en mogelijk zelfs tot 120.000 jaar oud zijn. Analyse van de vorm en structuur van de tanden laat zien dat zij toebehoorden aan anatomisch moderne mensen.
Het onderzoek, dat deze week verschijnt in Nature, besluit dat de moderne mens reeds vele tienduizenden jaren eerder aanwezig was in zuidelijk Azië dan in Europa of zelfs het oostelijke mediterrane gebied. Het zou nog bijna 40.000 jaar duren eer moderne mensen in Europa opdoken. De auteurs suggereren dat de aanwezigheid van de Neanderthalers en andere mensachtigen in Europa en Azië mogelijk grenzen stelde aan de verspreiding van de voorouders van de huidige mens.