Oudste Europese voetsporen gevonden
10 februari 2014 door Eos-redactieOnderzoekers hebben in het oosten van Engeland voetafdrukken ontdekt die meer dan 800.000 jaar oud zijn, meteen de oudste voetsporen buiten Afrika.
Onderzoekers hebben in het oosten van Engeland voetafdrukken ontdekt die meer dan 800.000 jaar oud zijn, meteen de oudste voetsporen buiten Afrika. De ontdekking versterkt de hypothese dat de eerste mensen vroeger in het huidige Groot-Brittannië aankwamen dan altijd aangenomen.
De voetsporen voor de kust van het Oost-Engelse plaatsje Happisburgh werden mei vorig jaar gevonden. De zee had het strandzand weggesleten zodat de sporen bloot kwamen te liggen. Ontdekkingen als deze zijn erg zeldzaam. De voeten werden tussen 780.000 en 1 miljoen jaar geleden in de modder gedrukt. De sporen zijn de oudste van Europa: de drie sporen die ouder zijn, bevinden zich allemaal in Afrika.
De zee heeft ze alweer weggevaagd, maar het team van onderzoekers kon de voetsporen filmen en er een 3D-scan van maken. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine PloS One. Het filmpje van de voetsporen zal te zien zijn tijdens een tentoonstelling in het Natural History Museum in Londen. In de afdrukken waren volgens de onderzoekers duidelijk de hiel, holte en tenen te herkennen. Uit de analyse zou het om een groep van minstens vijf volwassenen en oudere kinderen gaan die in de modder van een grote rivier rondstapten. De grootste voet had schoenmaat 42.
Het is niet duidelijk van welke mensensoort de voetsporen precies zijn. Mogelijk zijn ze van Homo antecessor, die toen in Europa leefde. Via een stuk land dat eeuwen geleden Groot-Brittannië verbond met het vasteland zou de soort het gebied rond Happisburgh bereikt hebben. Hoewel er altijd gedacht werd dat Groot-Brittannië pas 500.000 jaar geleden werd bewoond, is er steeds meer bewijs dat het Homo-geslacht al vroeger aanwezig was.
In 2010 vond hetzelfde team van onderzoekers stenen gereedschap dat gebruikt werd door Homo antecessor. 'De voetsporen zijn nog sterker bewijs dat hier al mensen waren.' zegt Nick Ashton, eerste auteur van de studie. 'De inzichten over de mens in het huidige Groot-Brittannië en Europa zullen in het algemeen moeten worden aangepast.' (bh)