Overleveringen Aboriginals meer dan 7.000 jaar oud
25 september 2015 door Eos-redactieTot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn.
Tot hoe ver in het verleden kunnen mondeling overgeleverde herinneringen reiken? Misschien wel veel verder dan de 500 à 800 jaar waarover wetenschappers het op dit moment grosso modo eens zijn, zo blijkt uit een net gepubliceerd onderzoek van Australische geografen en taalkundigen. Hun jarenlange research wijst uit dat Aboriginals in Australië in mondelinge overleveringen kustoverstromingen beschrijven van meer dan 7.000 jaar geleden.
De onderzochte Aboriginal-verhalen hebben het over 21 plekken aan de Australische kust, verspreid over het hele land, en ze beschrijven een tijd waarin het zeeniveau overal beduidend lager lag dan nu. Aangezien de huidige kustlijn van Australië dateert van ongeveer 7.000 jaar geleden, moeten de verhalen dus van voor die tijd dateren.
Dat die informatie voor de Aboriginals zo belangrijk was dat ze zo lang van generatie op generatie mondeling werd doorgegeven, is op zich niet zo onvoorstelbaar. De overstromingen – die het rechtstreekse gevolg waren van de klimaatopwarming na de laatste ijstijd – veranderden het leven van de toenmalige kustbewoners van Australië drastisch. Meer dan twintig procent van het kustgebied verdween onder water. In zulke harde levensomstandigheden was het doorgeven van nuttige informatie aan de jongere generatie een noodzaak om te kunnen overleven.
Eerder dit jaar verscheen nog een ander onderzoek dat links aantoonde tussen Aboriginal-overleveringen en meteoorinslagen. Eén van die inslagen – bij het plaatsje Henbury in de Northern Territory – dateert van ongeveer 4.700 jaar geleden. Uit de vele details in de mondelinge overlevering blijkt volgens de onderzoekers dat de Henbury-inslag werd waargenomen door een rechtstreekse ooggetuige. Zijn of haar ooggetuigenverslag wordt dus al 200 generaties lang doorverteld. Een belangrijke vaststelling voor sociale wetenschappers die mondelinge tradities onderzoeken, en een aanwijzing dat die tradities een schat aan natuurhistorische informatie kunnen bevatten, aldus nog de onderzoekers. (aa)