Pauselijke oorkonde uit Gent gevonden in kartonnen doos in Nijmegen
11 maart 2014 door Eos-redactieEen perkamenten oorkonde uit 1292, afkomstig uit Gent, is boven water gekomen in de Radboud Universiteit Nijmegen. Hoe het waardevolle document daar geraakt is, blijft een raadsel.
Een perkamenten oorkonde uit 1292, afkomstig uit Gent, is boven water gekomen in de Radboud Universiteit Nijmegen. Hoe het waardevolle document daar geraakt is, blijft een raadsel.
Het perkament, waarin paus Nicolaas IV toestemming geeft om het Clarissenklooster Beaulieu in Petegem te stichten, werd toevallig herontdekt. Medewerkers van het Katholiek Documentatiecentrum (KDC) beslisten om enkele oude dozen op te ruimen. In de meeste dozen zat niet veel bijzonders. Behalve in eentje: onder wat oude affiches lag de dertiende-eeuwse oorkonde.
Onduidelijke geschiedenis
Historicus Arthur Bruls had meteen door dat dit geen gewoon vodje papier was. Hij zag dat het om perkament ging en kon het handschrift lezen. Na verder onderzoek op het internet kwam hij uit bij het archief-Beaulieu, dat wordt bewaard in het Rijksarchief in Gent.
Het is niet duidelijk hoe de oorkonde zo ver weg van huis verzeild is geraakt en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden. Dat zegt Lodewijk Winkeler, hoofd van het KDC: ‘Het moet wel uit Gent zijn meegenomen. Dat hoeft niet met kwade bedoelingen te zijn gebeurd: vroeger kwam het vaker voor dat wetenschappers stukken meenamen naar huis om ze daar verder te bestuderen.'
De oorkonde keert binnenkort terug naar Gent. Winkeler: 'Sowieso is het gebruikelijk om archieven als een geheel te bewaren, of zo nodig die situatie te herstellen. Vandaar dat we het stuk binnenkort aan de collega’s van het Rijksarchief Gent zullen overdragen.’ De Gentse medewerkers lieten al weten dat ze uitkijken naar de terugkeer van de oorkonde. (cs)