Prehistorisch concert in Parijs
18 maart 2014 door Eos-redactieMuziekliefhebbers met een unieke smaak moeten dit weekend naar Parijs. Daar wordt een éénmalig concert gegeven met stenen muziekinstrumenten die nog uit de prehistorie stammen.
Muziekliefhebbers met een unieke smaak moeten dit weekend naar Parijs. Daar wordt een éénmalig concert gegeven met stenen muziekinstrumenten die nog uit de prehistorie stammen.
“Lithofoon” is de naam van de instrumenten waar onze verre voorvaderen gebruik van maakten, maar eigenlijk zijn het gewoon stenen, tot een meter lang, die een klank geven als men er op slaat. Op zaterdag 22 en maandag 24 maart worden ze uit hun museum gehaald voor drie concerten onder de naam “Paleomusique”. Vier slagwerkers van het Frans nationaal orkest zullen een stuk brengen dat werd geschreven door componist Philippe Fenelon. De bedoeling is de muzikale kant van onze voorouders in de schijnwerpers te zetten, zegt muziekarcheoloog Erik Gonthier van het Muséum national d'histoire naturelle. Slechts éénmalig, voegt hij er aan toe, ‘om schade aan het cultureel erfgoed te vermijden. We willen niet bijdragen aan de slijtage van deze instrumenten.’
De stenen behoren al tot de museumcollectie sinds begin 20ste eeuw. Ze dateren van ergens tussen 2500 en 8000 voor Christus, toen de mens met simpele werktuigen zijn eerste landbouwstappen zette. Lang dacht men dat het werktuigen waren, bijvoorbeeld om graan te vermalen. Het was pas toen Erik Gonthier in 1994 per ongeluk met een houten hamer op de stenen klopte dat hun onverwacht mooie geluid naar boven kwam. De meeste stenen komen uit de Sahara en werden vaak alleen gevonden. Hun geluid kan kilometers ver dragen, mogelijk waren ze dan ook een communicatiemiddel om bijvoorbeeld gevaar aan te geven. (tn)