Storm speelt soms in de kaart van archeologen
24 januari 2014 door Eos-redactieElk nadeel heeft zijn voordeel. De stormen die recent over grote delen van Europa trokken en voor veel wateroverlast zorgden, legden unieke archeologische resten bloot.
Elk nadeel heeft zijn voordeel. De stormen die recent over grote delen van Europa trokken en voor veel wateroverlast zorgden, legden unieke archeologische resten bloot.
Op een strand van Pembrokeshire in Wales doken resten op van tienduizend jaar oude bomen. Archeologen wisten van het bestaan af van een groot mesolithisch woud op die plek, maar het gebeurt maar uiterst zelden dat er tastbare sporen van terug te vinden zijn. Niet ver daar vandaan, nabij Aberystwyth, kwam een houten wandelpad boven water, wellicht in de bronstijd aangelegd om veilig door het moerassig gebied te kunnen lopen.
Elders in Wales spoelden twee kanonnen uit de late 18de of vroege 19de eeuw aan. Ze zijn mogelijk afkomstig van scheepswrakken uit de Napoleontische oorlog, of van handelsschepen.
Langs de kust van Connemara in Ierland vonden wandelaars dan weer twee zeldzame stenen handbijlen die wellicht dateren uit het late mesolithicum en 5.000 jaar oud zijn. Elders in Ierland doken neolithische resten op, diverse sporen van middeleeuwse bebouwing, en een scheepswrak uit 1903.
In Italië legden zware overstromingen ten zuiden van Napels resten van Romeinse muren bloot in Baiae, een luxueus Romeins vakantieoord nabij Pompeï. Baiae was de favoriete badplaats van de Romeinse elite, maar ligt nu grotendeels onder water. Met zijn prachtige mozaïeken en standbeelden is de plek een paradijs voor duikers.
Ook aan de Belgische kust spoelden tijdens de Sinterklaasstorm heel wat archeologische resten aan, vooral uit de Romeinse periode. Volgens maritiem archeoloog Marnix Pieters wijzen deze nieuwe vondsten er op dat de Romeinse activiteiten aan onze kust veel belangrijker moeten geweest zijn dat tot voor kort werd aangenomen. (aa)