Stormen onthullen eeuwenoud bos in Wales
24 februari 2014 door Eos-redactieIn Cardigan Bay in Wales hebben de hevige stormen van de voorbije weken een groot deel van een 4.500 jaar oud woud blootgelegd. Onderzoekers konden dennen, elzen, eiken en berken identificeren.
In Cardigan Bay in Wales hebben de hevige stormen van de voorbije weken een groot deel van een eeuwenoud woud blootgelegd. Onderzoekers konden dennen, elzen, eiken en berken identificeren.
Het Borth Forest, met bomen van 4.500 tot 6.000 jaar oud, strekte zich ooit kilometers ver uit tussen de Welshe plaatsjes Borth and Ynyslas. Maar door klimaatverandering werd het woud overspoeld met zeewater, zand en turf. Een klein deel van het woud was soms zichtbaar tijdens laagwater, maar de stormen van de voorbije weken hebben het zand en de turf veel verder weggeblazen. Archeologen Ross Cook en Deanna Groom van het Welshe onderzoekinstituut voor historische monumenten ontdekten ook een paadje, gemaakt van tegen elkaar getimmerde boomstammen. Het paadje is tussen 3.100 en 4.000 jaar oud. Volgens de archeologen werd het vroeger gebouwd om tijdens overstromingen niet in de modder te moeten stappen.
Met het woud is de legende van Cantre'r Gwaelod verbonden. Die rijke stad met vruchtbaar land op een paar kilometer van Cardigan Bay werd volgens de overlevering eeuwen geleden door de zee overspoeld. De stadsdijk bevatte sluizen om het land te bevloeien, maar op een dag zou een grote storm zijn losgebarsten en was de wachter Seithenyn, een drinkebroer, de sluizen vergeten te sluiten. Zo zonk volgens de legende Cantre'r Gwaelod in zee.
De archeologen zijn er zeker van dat er nog ontdekkingen zullen volgen in Cardigan Bay. Ook in andere kustplaatsen in Groot-Brittannië, zoals in Penzance in het graafschap Cornwall, zijn intussen boomstammen aan het oppervlak ‘geblazen’. (bh)
Evidence of ancient trees have been exposed on a beach at Penzance in Cornwall. #submarineforest #geology pic.twitter.com/LUJmH7NC7w
— Phil Ellery (@Phil_kernow) 19 februari 2014