Thanksgiving: Amerikaanse Indianen bedanken vriendelijk
26 november 2015 door JPDeze week, op 26 november, vierden de Amerikanen Thanksgiving. Niet iedereen vindt dat een feest.
Op 26 november 2015 vierden de Amerikanen Thanksgiving. Feest! Of toch niet helemaal, want niet iedereen vindt het leuk.
Volgens de traditie vond er in 1621 in Plymouth een feestmaal plaats tussen de lokale Indiaanse bevolking en de Europese pelgrims die kort voordien arriveerden aan boord van de Mayflower. Sindsdien werd deze ‘Thanksgiving’ elk jaar herhaald, en breidde verder uit naar andere steden. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in de negentiende eeuw lanceerde de toenmalige president Abraham Lincoln Thanksgiving als officiële feestdag, mogelijk om verzoening te zoeken met de Zuidelijke staten waartegen het Noorden vocht.
Het verhaal rond Thanksgiving stemt echter niet iedereen tevreden. Volgens Native Americans is het bedrieglijk optimistisch, terwijl er toen een bloedig conflict heerste tussen de lokale bevolking en de pelgrims. Uit protest worden er tegenvieringen georganiseerd. In Massachusetts bijvoorbeeld, vieren demonstranten ‘The Day of Mourning’ op Thanksgiving. Op die dag komen ze samen op Cole’s Hill die uitzicht biedt op Plymouth Rock, waar het eerste Thanksgiving-diner zou hebben plaatsgevonden. Deze rots schilderden ze bloedrood tijdens hun allereerste protestviering, als symbool voor het koloniaal geweld tegen de inheemse bevolking.
In San Francisco viert men ‘Unthanksgiving Day’ op het eiland Alcatraz, waar vroeger een federale gevangenis gevestigd was. Alcatraz heeft een symbolische betekenis voor de Native Americans. In 1969, zes jaar na de sluiting van de gevangenis, werd ze bezet door de activistengroepering Indians of All Tribes. Met deze symbolische daad wilden de demonstranten de overheid herinneren aan het Verdrag van Fort Laramie van 1868 waarin werd afgesproken dat alle verlaten overheidsgebieden aan de Native Americans toebehoren.
Het komende nummer van ons geschiedenismagazine Eos Memo, dat over twee weken verschijnt, is gewijd aan feesten.