Traditie van staatsgrepen in Turkije
18 juli 2016 door Eos-redactieDe mislukte staatsgreep in Turkije van afgelopen weekend is niet de eerste in het land. Sinds de republiek Turkije ontstond in 1923 met als eerste president Mustafa Kemal (Atatürk), waakt het leger over zijn erfenis.
De mislukte staatsgreep in Turkije van afgelopen weekend is niet de eerste in het land. De republiek Turkije ontstond in 1923 in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, op de ruïnes van het Ottomaanse Rijk. De eerste president was Mustafa Kemal (1881-1938). Hij voerde verregaande politieke en sociale hervormingen door. Het leger waakt tot vandaag over zijn erfenis.
Kemal voerde het Latijnse schrift in, verbood traditionele kledingstukken en maakte van Ankara de hoofdstad. Zijn grootste hervorming was de scheiding van religie en staat. Kemal kreeg de eretitel Atatürk, ‘vader der Turken’.
In 1960 liet het leger voor het eerst een regering vallen. De legerleiding vreesde dat de kemalistische republiek in gevaar was. Vijf maanden later kwamen er vrije verkiezingen. Tien jaar later in 1970 nam het leger de leiding over het land voor twee jaar over. Na de volgende staatsgreep in 1980 duurde het drie jaar voor er weer politieke partijen mochten bestaan. Na de staatsgreep van 1997 schreven de militairen erg snel nieuwe verkiezingen uit.
Dit weekend wilde het leger als vanouds 'de democratie vrijwaren’
Over de staatsgreep van afgelopen weekend bestaat nog erg veel onduidelijkheid. Als vanouds wilde het leger ‘de democratie vrijwaren’. Het kon premier Recep Tayyip Erdogan niet van de macht stoten en hij zegt nu het ‘leger te zuiveren’. (fe)