Tweede leven voor Tsjernobyl als zonne-energiepark?
03 augustus 2016 door MVSOekraïne zoekt een nieuwe bestemming voor de regio.
De Oekraiense overheid heeft een plan aangekondigd waarbij de regio rond Tsjernobyl – de site van een van de ergste nucleaire rampen in de geschiedenis – wordt omgeturnd tot een zonne-energiepark. Ze willen een serie zonnepanelen neerzetten in de verboden zone.
Niet alleen zou dit plan het land de mogelijkheid geven om een gigantisch stuk radioactieve grond – zo’n 2600 vierkante kilometer - te gebruiken dat ongeschikt is om mensen te huisvesten. Ook zorgt het voor een goedkopere bron van herbruikbare energie die de Oekraiense afhankelijkheid van Rusland kan verkleinen, om zo meer kans te maken om lid te worden van de Europese Unie.
Volgens de Oekraïense minister van milieu Ostap Semerak heeft de Tsjernobyl-site een groot potentieel om hernieuwbare energie op te wekken omdat er al hoogspanningslijnen aanwezig zijn die voorheen werden gebruikt voor de kerncentrale. Bovendien is het land erg goedkoop en er zijn al veel mensen opgeleid om te werken in energiecentrales.
Als het lukt om het braakliggende land weer rendabel te maken, dan zou het 4 megawatt energie moeten opwekken voor de inwoners van Oekraïne. Dat komt neer op energie voor 3000 tot 4000 woningen.
Momenteel zijn de Oekrainse functionarissen op zoek naar fondsen voor de 1 miljard euro aan zonnepanelen die ze willen plaatsen op de site.Verschillende investeerders uit de Verenigde Staten en Canada hebben al laten weten geïnteresseerd te zijn. Hoe dan ook wordt het een grote uitdaging om de veiligheid te verzekeren van de mensen die op de site moeten gaan werken.