Waarom de Belgen op 21 juli feestvieren
21 juli 2016 door Eos-redactieWat herdenken we op de nationale feestdag?
De Nationale Feestdag van België valt op 21 juli, de dag dat Leopold I in 1831 de eed aflegde als koning der Belgen. De Belgische Omwenteling vond een klein jaar eerder plaats. Het parlement besloot van het jonge België een constitutionele monarchie te maken. Het riep Leopold van Saksen-Coburg-Gotha op 4 juni 1831 uit tot staatshoofd.
Leopold was een Duitse prins en weduwenaar van de Britse kroonprinses. Hij kwam met de boot uit Engeland en meerde aan in Calais. Per koets reisde hij naar De Panne en stak daar de grens over met zijn nieuwe koninkrijk. Enkele dagen later kwam hij aan in Brussel en legde de grondwettelijke eed af.
Tot 1880 vierde België zijn onafhankelijkheid drie dagen in september, om de gevechten van 1830 te herdenken. Toen de relaties met Nederland genormaliseerd waren, vonden de beleidsmakers het niet meer kies om zulke triomfantelijke herdenkingen te organiseren. De vieringen verschoven naar de derde zondag van augustus en de twee daaropvolgende dagen. Pas in 1890 nam het parlement een wet aan die de Nationale Feestdag vastlegde op 21 juli. (fe)