Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en het UZA zijn er in geslaagd een ‘levend’ hoornvlies in 3D te printen. Een eerste testfase leverde heel positieve resultaten op.
De wachtlijsten voor mensen die een nieuw hoornvlies - het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog - nodig hebben, zijn erg lang. “Transplantatie met het vlies van een overleden donor kan al vele jaren”, vertelt prof. Marie-José Tassignon. “Maar dan moet er natuurlijk eerst een donor zijn en mag het vreemde hoornvlies niet afgestoten worden. En zelfs na een succesvolle operatie krijgt de patiënt nooit een optimaal zicht.”
Tassignon en collega’s werken daarom aan een customized oplossing: “Via een biopsie van 1 op 2 nanomillimeter vertrekken we vanuit enkele stamcellen van de patiënt. Die laten we groeien en brengen ze samen met het bindweefsel collageen. Met een 3D-printer wordt het nieuwe hoornvlies afgedrukt.”
De eerste testfase met deze nieuwe technologie, een wereldprimeur, kende een succesratio van 67%. “De kans op afstoting is veel kleiner omdat het materiaal ‘eigen’ is aan de patiënt, en ook op diens maat gemaakt wordt. En als er iets zou mislopen, kunnen we het proces opnieuw doen.”
UAntwerpen werkt voor dit onderzoek samen met twaalf internationale partners, in het kader van een Europees HORIZON2020-project.