'Amerikanen behandeld met serum tegen ebola'

04 augustus 2014 door Eos-redactie

Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus, hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven.

Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus, hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven. De ampullen zijn volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN vorige week naar Liberia gevlogen om daar de twee Amerikanen te behandelen.

Een functionaris van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Volksgezondheid zou contact hebben gelegd met Samaritan's Purse, de organisatie waarvoor de twee werken. Het instituut bood de experimentele behandeling aan om dokter Kent Brantly en Nancy Writebol te behandelen. Zij gingen akkoord, en na de toediening van het serum verbeterde hun situatie. Beide patiënten zijn ondertussen overgevolgen naar de Verenigde Staten.

Het serum komt van Mapp Biopharmaceuticals Inc. en zou nog niet op mensen zijn uitgeprobeerd. Wel is het met succes getest op een kleine groep apen. Het middel bestaat uit zogenoemde monoklonale antilichamen. Labmuizen werden blootgesteld aan fragmenten van het ebolavirus, waarna de antilichamen uit hun bloedbaan werden geoogst als basis voor het medicijn. Het middel voorkomt dat het virus nieuwe cellen binnendringt en infecteert.

Dat het middel zo snel werd toegediend is ongewoon. Nieuwe medicijnen moeten immers door een lang proces van klinische tests vooraleer ze goedgekeurd worden. Daarom was deze 'spoedprocedure' misschien illegaal, hoewel het ook onder de 'Compassionate Use'-regel van de U.S. Food and Drug Administration kan vallen. Die zegt dat het gebruik van ongeteste medicijnen wel is toegestaan als laatste redmiddel in schrijnende gevallen.