Anneleen Malfliet wint Eos Pipet 2019

Kinesitherapeut Anneleen Malfliet (28) wint de Eos Pipet. Dat werd bekendgemaakt tijdens een publieksevent op het wetenschapsfestival Sound of Science. De vakjury bekroonde Malfliet voor haar radicaal nieuwe therapie voor het behandelen van chronische nek- en rugpijn.

Een op de vijf Belgen heeft lage rugpijn en een op de tien heeft last van de nek. Het gaat daarbij om chronische pijn, die langer dan drie maanden aanhoudt. Doorgaans krijgen patiënten daarvoor oefeningen bij de kinesist. Die behandeling kan beter.

Anneleen Malfliet (Vrije Universiteit Brussel) heeft een nieuwe, neurowetenschappelijke therapie getest tegen chronische nek- en rugpijn. Een groep van zestig proefpersonen kreeg pijneducatie, gevolgd door vijftien oefensessies. De behandeling was gericht op bewegingen die pijnpatiënten doorgaans vermijden, omdat ze pijn uitlokken. De patiënten zeiden achteraf onder meer minder pijn te hebben, beter te functioneren en minder angst te hebben om te bewegen dan patiënten van een controlegroep.

Samen met de vier andere jonge wetenschappers die genomineerd waren voor de Eos Pipet stelde Malfliet haar onderzoek voor op het wetenschapsfestival Sound of Science in Mortsel.

Met de award bekronen wetenschapsblad Eos en de Jonge Academie de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het moment. Juryvoorzitter Conny Aerts benoemde Malfliet als winnaar. De publieksprijs ging naar bio-informaticus Sander Wuyts (Universiteit Antwerpen).

Malfliet ontvangt een werk van Katelijne De Corte, kunstenaar en lid van de Jonge Academie.

Sander Wuyts wint publieksprijs

Bio-informaticus Sander Wuyts (28) sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht. Zowel in een online poll als tijdens een publieksevent op het wetenschapsfestival Sound of Science kreeg hij de meeste stemmen achter zijn naam.

Bacteriën in gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt of kaas, zouden goed zijn voor de gezondheid. Dat wordt toch beweerd, want sluitende bewijzen uit onderzoek zijn er nog niet. 

Sander Wuyts ontdekte dat gefermenteerd wortelsap een grote variatie aan melkzuurbacteriën bevat, en dat die gezonde bacteriën het immuunsysteem aansterken. Voor zijn onderzoek zette Wuyts een citizen-scienceproject op, waarbij veertien vrijwilligers vanuit hun eigen keuken wortelsap lieten fermenteren. Wuyts gebruikte hun input als databron.

Samen met de vier andere jonge wetenschappers die genomineerd waren voor de Eos Pipet stelde Wuyts zijn onderzoek voor op het wetenschapsfestival Sound of Science in Mortsel.

 

Dit waren de laureaten:

- Biotechnoloog Hannelore Bové (UHasselt en KUL) legt met lasers schadelijke roetdeeltjes bloot in het lichaam.

- Kinesitherapeut Anneleen Malfliet (VUB) ontwikkelt een nieuwe therapie tegen chronische nek- en rugpijn.

- Chemicus Steven Martens (UGent) ontwikkelt een moleculair poeder voor informatieopslag. 

- Immunoloog Charlotte Scott (VIB-UGent) werkt aan een alternatief voor levertransplantatie.

- Bio-informaticus Sander Wuyts (UAntwerpen) speurt naar gezonde bacteriën in gefermenteerd voedsel.