Baarmoeder in beeld
30 mei 2022 door EVHet peervormige orgaan doet veel meer dan enkel een omgeving vormen voor foetussen, ontdek je in Biografie van de baarmoeder.
Nederlandse en Vlaamse vrouwen baren tegenwoordig gemiddeld nog maar 1,55 kinderen. De tijd dat de baarmoeder zich bezighoudt met haar kerntaken – de perfecte omgeving creëren waarin een bevruchte eicel kan uitgroeien tot een baby – is daarmee beperkt tot nauwelijks meer dan een jaar. Dat is weinig als je bedenkt dat een vrouw zo’n veertig vruchtbare jaren heeft.
Is een barend orgaan voor het overgrote deel dan nutteloos? Helemaal niet, schrijven gynaecoloog Marlies Bongers (Maxima Medisch Centrum in Eindhoven) en auteur Corien van Zweden. Uit Biografie van de baarmoeder blijkt dat de uterus een ingenieus orgaan is met tal van taken die verschillen per levensfase. Zodra de puberteit zich aandient zet ze in nauwe samenwerking met hormonen de maandelijkse menstruatiecyclus op touw. En door tijdens orgasmes samen te trekken verhoogt ze het genot van de vrouw.
Het boek is doorspekt met weetjes. Om er eentje uit te pikken: het einde van de vruchtbaarheid wordt niet veroorzaakt door de veroudering van de baarmoeder. In werkelijkheid is de voorraad eitjes in de eierstokken op. Zonder rijpe eicellen en de hormonale aansturing kan de baarmoeder haar taak niet meer vervullen. Toch is het mogelijk de baarmoeder weer aan het werk te krijgen. Als bijvoorbeeld een dochter vanwege een afwijking of ziekte geen baarmoeder (meer) heeft, kan het een optie zijn om het orgaan van de moeder te transplanteren. In haar jonge lichaam en onder invloed van hormonen zal de getransplanteerde baarmoeder haar taken gewoon weer oppakken. Slim.