Beter gewapend tegen infecties
24 januari 2012 door Eos-redactieVaccins werken beter als ze worden vergezeld van chemische stoffen die ons immuunsysteem imiteren.
De werking van vaccins bestaat erin ons immuunsysteem te leren bepaalde bacteriën en virussen te herkennen, zodat ons lichaam bij een echte infectie klaar is om in de tegenaanval te gaan. Naast een uitgeschakelde of verzwakte versie van de ziekteverwekker, bevatten de meeste vaccins hulpstoffen of adjuvanten die dit leerproces versterken.
Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een natuurlijke immuunreactie na te bootsen door de werking van mestcellen te imiteren. Mestcellen zijn cellen in de huid die verantwoordelijk zijn voor de jeuk en het zwellen van de huid bij een allergische reactie. Ze spelen ook een rol bij ons aangeboren immuunsysteem, dat reageert op een infectie. Als de cellen in contact komen met bacteriën of virussen, geven ze kleine korrels vrij die chemische stoffen bevatten. Die korrels begeven zich naar de lymfeklieren waar de chemische stoffen vrijkomen en de immuunreactie op de infectie van start gaat.
De onderzoekers maakten een eigen versie van de korrels die ze samen met het vaccin inspoten. Net als de korrels uit mestcellen, trekken deze korrels naar de lymfevaten waar ze de chemische stoffen vrijgeven om zo de immuunreactie op het vaccin te verhogen. Om de werking van de korrels te testen, spoten de onderzoekers ze bij muizen in, samen met een vaccin tegen influenza A. Toen de beestjes achteraf werden blootgesteld aan een dodelijke hoeveelheid van het virus, overleefden ze de aanval. De in de test gebruikte chemische stoffen zijn in de Verenigde Staten al goedgekeurd voor menselijk gebruik. Ze kunnen dus wellicht snel worden getest op mensen. (ev)