Al jarenlang doorgronden radiologen onze hersenen aan de hand van MRI-scans. Maar die hebben hun beperkingen. Het VisieLab van UAntwerpen werkt nu mee aan een verbeterde versie.
VisieLab is een onderzoeksgroep gespecialiseerd in beeldreconstructie, -verwerking en -analyse. Het coördineert B-Q Minded, een Europees project om via nieuwe technologieën tot een betere diagnose van de MRI-scan te komen. Dat is nodig, want tot vandaag is het bijvoorbeeld niet mogelijk om opeenvolgende scans van een patiënt te vergelijken. Door het combineren van bepaalde MRI-methoden en de innovatieve beeldverwerkingsalgoritmes van VisieLab, wil men de werking en diagnose van de MRI (magnetic resonance imaging) verbeteren. “We konden de opnametijd al met de helft verminderen”, vertelt professor Jan Sijbers, die VisieLab leidt. “In het kader van B-Q Minded gaan we onze algoritmes nu nog verder verfijnen. Tegen 2022 moet dat, mede door de nauwe samenwerking met de industrie, leiden tot snellere en betere MRI-diagnoses bij patiënten.”
Beste van 394
B-Q Minded kan ook rekenen op Europese steun. Europa maakt 3,9 miljoen euro vrij voor het project en gelooft er ook in. Zo werd B-Q Minded als beste van 394 ingediende projecten verkozen in een competitief Europees selectieproces. Slechts 6% van die projecten werd gehonoreerd.