Blaas uit koeienpoot
14 juli 2014 door Eos-redactieBindweefsel uit een koeienpoot kan worden gebruikt voor blaasvergrotingen.
Kinderen met een aangeboren blaasafwijking hebben soms een blaasvergroting nodig. Tot nu toe wordt daarvoor een stukje darmweefsel gebruikt, maar bij de helft van de kinderen leidt dat tot ernstige bijwerkingen zoals infecties, steenvorming en zelfs tumoren. Onderzoekers van Radboudmc gingen na of reparaties met behulp van kunstweefsel uit koeieneiwit soelaas biedt.
De onderzoekers maakten scaffolds - een soort van sponzige matjes - van bindweefsel uit een koeienpoot waarop lichaamseigen cellen kunnen groeien. De matjes worden in het lichaam geplaatst, waarbij na verloop van tijd het stukje kunstweefsel volledig vervangen wordt door lichaamseigen weefsel.
De onderzoekers probeerden de matjes uit bij schapen en varkens met een kapotte blaas. De resultaten waren veelbelovend. Maar voor ze de stap konden zetten naar mensen, moesten ze een grotere scaffold maken. Dat is op basis van het kunstweefsel niet zo eenvoudig, omdat die moeilijker te voorzien zijn van zuurstof en voedingsstoffen, essentieel voor de aangroei van lichaamseigen cellen. De onderzoekers wisten dit euvel onlangs op te lossen door de matjes vooraf te doordrenken met groeifactoren, wat de bloedvatgroei sterk verbetert.
De onderzoekers hopen de scaffolds niet alleen te gebruiken voor blaasvergrotingen, maar ook voor buikwanddefecten bij foetussen, waarbij de darmen uit de buik stulpen en in het vruchtwater komen te liggen. Dat kan ontstekingen veroorzaken. Verder denken ze ook aan het gebruik ervan bij het aanleggen van urinestoma’s. (ev)