Blauwe component in zonlicht stimuleert onze afweer
21 december 2016 door Eos-redactieAfweercellen in onze huid krijgen een energieboost als ze beschenen worden door zonlicht, waarbij vooral de blauwe component de cellen (hyper)actief lijkt te maken.
Afweercellen in onze huid krijgen een energieboost als ze beschenen worden door zonlicht, waarbij vooral de blauwe component de cellen (hyper)actief lijkt te maken.
Zonlicht triggert de aanmaak van vitamine D in onze huid, wat onder meer de calcium- en fosfaatopname in onze darmen en nieren in goede banen leidt. Daarnaast stimuleert de vitamine ook de immuunrespons van onze huid, waardoor huidtumoren in een zeer vroege stadium vaak vanzelf worden opgeruimd.
Amerikaanse medici hebben nu echter ontdekt dat zonlicht ook rechtstreeks onze immuniteit stimuleert. Ze zagen dat blauw licht – een vast onderdeel van zichtbaar licht – ervoor zorgt dat zogenaamde T-lymfocyten sneller gingen bewegen. Die ‘afweercellen’ vormen de basis van ons immuunsysteem. Op zich is dat al een bijzondere ontdekking, want het is nog maar de eerste keer dat een menselijke celtype werd gevonden dat onder invloed van de zon als het ware een energieboost krijgt.
Toen de onderzoekers binnenin de T-cellen gingen kijken wat deze precies sneller deed bewegen, ontdekten ze een cruciale schakel in het hele mechanisme: waterstofperoxide. De afweercellen bleken onder invloed van blauw licht extra veel waterperoxide aan te maken, iets wat ze normaal alleen doen als ze gealarmeerd zijn en ergens een vreemde indringer hebben opgemerkt. Waterperoxide is dan ook een belangrijke signaalstof om andere afweercellen ‘mee te krijgen’ om samen op te trekken tegen de vijand.
Omdat gewoon blauw licht, in tegenstelling tot uv-licht, niet schadelijk is voor de huid biedt het onderzoek nieuwe perspectieven om mensen met een verzwakt immuunsysteem te behandelen. In onze huid wemelt het trouwens van de T-cellen, maar belangrijker is dat ze gemakkelijk uitzwermen over de rest van ons lichaam. (sst)
Bron: Gerard Ahern, University of Georgetown, Washington in Scientific Reports