Zwangere en net bevallen vrouwen met bloedarmoede hebben vaker last van een depressie dan vrouwen zonder bloedarmoede.
Maar liefst 29 procent van de zwangere of pas bevallen vrouwen heeft last van bloedarmoede. Dat is een tekort aan (goed functionerende) rode bloedcellen. Daarnaast kampt 12 tot 16 procent van de moeders na de geboorte met depressieve gevoelens. Een team van Australische wetenschappers concludeert in het vakblad BMC Psychiatry dat er een verband tussen depressie en bloedarmoede bestaat.
Aan het onderzoek namen ruim 300 000 moeders uit Australië deel. Tussen 2004 en 2008 bevielen zij van hun eerste kind. Via een landelijk register konden de wetenschappers medische gegevens van de moeders opvragen. Zo konden ze zien of en wanneer de moeders werden opgenomen in het ziekenhuis voor een depressie of met bloedarmoede. Ze bekeken de gegevens tot drie jaar voor en tot drie jaar na de bevalling.
De vrouwen met bloedarmoede hadden een hogere kans om depressieve symptomen te ervaren dan de moeders zonder bloedarmoede. Vooral tijdens de zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling traden de depressieve symptomen op.
Een ijzertekort is een van de oorzaken van bloedarmoede. Er bestaat een verband tussen ijzertekort en gemoedstoestand, zo blijkt uit eerdere studies. Mensen met een chronische depressie hebben vaker bloedarmoede en andersom hebben mensen met bloedarmoede ook vaker een depressie. IJzer zorgt in de hersenen voor myelinisatie. Dat is de vorming van een vettig laagje om alle zenuwcellen zodat de cellen met elkaar kunnen communiceren. Daarnaast zorgt ijzer ook voor het goed functioneren en ontwikkelen van een paar belangrijke neurotransmitters: dopamine, serotonine en noradrenaline. Ook die zijn belangrijk voor de communicatie tussen hersencellen. Ze zorgen specifiek voor de regulatie van emoties. Als deze neurotransmitters uit balans raken, bijvoorbeeld door een ijzertekort, kun je last krijgen van een depressieve gemoedstoestand.
De resultaten laten zien dat het belangrijk is om zowel bloedarmoede als depressie, en een combinatie van de twee, goed in de gaten te houden bij zwangere vrouwen. Bovendien kan het voorkomen of behandelen van bloedarmoede in te toekomst mogelijk depressieve gevoelens rond de zwangerschap terugdringen.