Britse ebolapatiënt aan de betere hand
02 september 2014 door ADe met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Hij is behandeld met het experimentele medicijn ZMapp.
De met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Dat hebben zijn ouders bekendgemaakt, meldde de BBC maandag.
Pooley (29) liep het virus op in Sierra Leone toen hij als vrijwilliger in een centrum werkte waar ebolapatiënten werden behandeld. Hij is opgenomen op een isolatieafdeling van het Royal Free Hospital in Londen en is behandeld met het experimentele medicijn ZMapp.
Eerder herstelden twee Amerikaanse hulpverleners die het experimentele middel hadden gekregen. Een Spaanse missionaris die het medicijn kreeg toegediend, overleed.
Wereld reageert inadequaat
Inmiddels stelt de Wereldbank dat er veel onnodige eboladoden vallen doordat de wereld ‘rampzalig inadequaat’ reageert op de ebola-uitbraak. Volgens het instituut voor ontwikkelingssamenwerking hebben westerse landen genoeg medische voorzieningen en kennis in huis om de ziekte onder controle te krijgen.
‘De crisis die zich nu ontwikkelt, is minder het gevolg van het virus op zich en meer van foute vooroordelen over de ziekte’, zegt de directeur van de Wereldbank. Hij dringt er bij westerse landen dan ook op aan dat ze hun kennis delen met Afrikaanse landen waar de medische wetenschap nog niet zo ver is ontwikkeld.
Angst
Om de onwetendheid en de daaruit voortvloeiende angst te illustreren, noemt hij als voorbeeld een man die maandag in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ontsnapte uit een ebolakliniek. Toen hij op de markt eten aan het kopen was, sloegen anderen op de vlucht omdat ze bang waren de ziekte op te lopen.
De oproep van de Wereldbank kwam na het nieuws dat in Nigeria een 17de geval van ebola is vastgesteld. De epidemie heeft in West-Afrika al aan meer dan 1.500 mensen het leven gekost.
President Ellen Johnson Sirleaf van het zwaar getroffen Liberia waarschuwde maandag bij CNN dat de ebola-uitbraak ‘makkelijk een wereldwijde crisis’ kan worden als internationaal niet beter wordt opgetreden tegen ebola.