Christian de Duve stapt uit het leven
06 mei 2013 door Eos-redactieDe Belgische wetenschapper ontving in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor de identificatie van twee celorganellen, het lysosoom en het peroxisoom.
Christian de Duve (95) is zaterdag uit het leven gestapt. De Belgische wetenschapper ontving in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde, samen met zijn collega’s Albert Claude en George Palade, voor de identificatie van twee celorganellen, het lysosoom en het peroxisoom.
Christian de Duve werd geboren in 1917, in het Engelse plaatsje Thames Ditton. Zijn Belgische ouders waren uitgeweken om te ontsnappen aan het oorlogsgeweld. Terug in België groeide De Duve op in Antwerpen, en in 1934 ging hij geneeskunde studeren aan de Katholieke Universiteit van Leuven, waar hij in 1941 afstudeerde. Daarna, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog, studeerde hij scheikunde, om zich eind jaren ’40 in de Verenigde Staten en Zweden te specialiseren in de biochemie en de celbiologie. Op dat laatste gebied boekte hij grote successen, onder meer met de identificatie van twee celorganellen, het lysosoom en het peroxisoom. Voor die ontdekking ontving De Duve in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde, samen met zijn collega’s Albert Claude en George Palade.
Christian de Duve bouwde vanaf de jaren ’60 een indrukwekkende internationale carrière op. Naast zijn positie aan de Université Catholique de Louvain, werkte hij jarenlang aan de Rockefeller University in New York. In 1974 richtte De Duve in Sint-Lambrechts-Woluwe een nieuw internationaal onderzoeksinstituut op, dat naar hem werd genoemd. In 1960 werd hij onderscheiden met de Francqui-prijs. De Duve heeft sinds zijn emeritaat in 1984 een vijftal boeken geschreven over de biologie van het leven.
In 2011 had Eos nog een uitgebreid gesprek met Christian de Duve. Lees hier het interview.