Combinatie van twee eiwitten leidt tot alzheimer

08 augustus 2013 door Eos-redactie

Specifieke combinatie van eiwitten doen beta-amyloïde plaques ontstaan, die zich ophopen in de hersenen.

De bouwstenen voor de ziekte van Alzheimer zitten in de hersenen van ons allemaal. Toch krijgt een overgrote meerderheid de verwoestende neurologische aandoening niet. Hoe komt dat?

 

Volgens enkele Amerikaanse onderzoekers is de verklaring dat er voor de vorming van de typische beta-amyloïde plaques – die zich ophopen in de hersenen van alzheimerpatiënten en de hersencellen uiteindelijk doen afsterven – een specifieke combinatie noodzakelijk is. Namelijk van het amyloïde voorlopereiwit APP en het enzym beta-secretase 1 of BACE-1, dat het APP-eiwit in toxische stukjes hakt.

 

Hoewel beide eiwitten overvloedig aanwezig zijn in de hersenen van ieder van ons, houden gezonde hersencellen de eiwitten bij elkaar vandaan. Bovendien blijken de omstandigheden die de productie van beta-amyloïde bevorderen – zoals een stijging van de neuronale elektrische activiteit - er ook voor te zorgen dat APP en BACE-1 naar elkaar toe bewegen. En ten slotte toont post-mortemonderzoek van de hersenen van alzheimerpatiënten aan dat beide eiwitten zich dichter bij elkaar bevinden dan normaal.

De onderzoekers, van University of California, denken eraan op zoek te gaan naar molecules die APP en BACE-1 apart houden. Op die manier willen ze de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen. (ev)