Darmflora kan beschermen tegen malaria
04 december 2014 door Eos-redactieOnze bacteriële darmflora biedt een natuurlijke bescherming tegen malaria. Dat hebben Portugese wetenschappers ontdekt bij muizen.
Onze bacteriële darmflora biedt een natuurlijke bescherming tegen malaria. Dat hebben Portugese wetenschappers ontdekt bij muizen.
In de darmen van de mens huizen miljarden bacteriën. Die bacteriële darmflora is niet noodzakelijk schadelijk voor het menselijke lichaam. Integendeel, ze beïnvloedt processen die voordelig zijn voor onze gezondheid.
De bacteriën dragen suikermoleculen op hun oppervlak, waartegen het immuunsysteem van de mens antilichamen maakt. Die antilichamen herkennen mogelijk ook gelijkaardige suikers op ziekteverwekkers. Dat zijn organismen die de mens ziek maken, zoals de Plasmodium-parasiet, die malaria veroorzaakt.
Portugese wetenschappers van het Instituto Gulbenkian de Ciência hebben een suiker ontdekt, alpha-gal, op het oppervlak van de parasiet Plasmodium. Die suiker komt eveneens tot expressie op het oppervlak van de menselijke darmbacterie E. coli. Bij labexperimenten hebben de onderzoekers kunnen aantonen dat muizen voldoende antilichamen tegen die suiker aanmaken, waardoor ze dezelfde suiker op het oppervlak van de Plasmodium-parasiet herkennen.
Als dat gebeurt onmiddellijk na een beet van een mug die besmet is met malaria, wordt een immunologische reactie uitgelokt. Daardoor wordt de Plasmodium-parasiet gedood alvorens hij kan doordringen van de huid naar de bloedbaan. Op die manier wordt besmetting met malaria verhinderd.
Volwassenen hebben een goed ontwikkeld immuunsysteem, waardoor ze voldoende antilichamen produceren die gericht zijn tegen de alpha-gal-suiker op het oppervlak van de parasiet. Kinderen hebben dat echter niet en lopen daardoor meer risico op malaria.
Naar schatting lopen 3,4 miljard mensen risico om malaria te krijgen. Volgens de Wereldgezonheidsorganisatie stierven in 2012 ongeveer 460.000 Afrikaanse kinderen aan malaria voordat ze de leeftijd van vijf jaar bereikten. Als de productie van antilichamen tegen de alpa-gal-suiker gestimuleerd kan worden bij kinderen, kunnen we die cijfers terugdringen. (nvn)
IGC from raquel castro on Vimeo.