‘Darmflorapil’ even effectief als stoelgangtransplantatie
29 november 2017 door SSTEen capsule boordevol darmbacteriën van een gezonde donor werkt ook prima tegen een zeldzame, maar hardnekkerige vorm van dikkedarmontsteking.
"De darmflorapil werkt in meer dan 95 procent van de gevallen"
Nieuwe inzichten in het belang van onze darmflora voor onze gezondheid hebben de laatste jaren een kleine medische revolutie in gang gezet, zeker op het vlak van therapieën tegen specifieke maag- en darmziekten.
Colitis pseudomembranacea is zo’n aandoening, een vorm van dikkedarmontsteking die kan ontstaan na een antibioticakuur. De darmbacterie Clostridium difficile krijgt dan immers vrij baan om zich te ontwikkelen en via haar tovische stoffen de wand van de dikke darm aan te tasten. In sommige gevallen – bij zwakkere patiënten of in het geval van resistentie – kan de infectie dodelijk zijn.
Patiënten met een C. difficile-infectie worden al een tijdlang geholpen met een stoelgangtransplantatie. Door de inbreng van ‘gezonde stoelgang’ van een donor – lees: een evenwichtige, onaangetaste darmflora – kan het bacteriële ecosysteem zich immers weer herstellen en worden de schadelijke bacteriën weggewerkt.
Maar zo’n transplantatie behelst natuurlijk een hele ingreep, die bovendien in het ziekenhuis moet plaatsvinden en daardoor ook niet goedkoop is. Een ‘pil’ met dezelfde microbiële inhoud zou de ingreep kunnen vervangen, op voorwaarde natuurlijk dat hij even goed werkt en bovendien smaak- en geurloos is.
Canadese artsen hebben een door hen gefabriceerde capsule, waarin ongeveer dezelfde soorten en hoeveelheden bacteriën zitten als in een transplanteerbare ‘portie’ gezonde donorstoelgang, twee jaar lang uitgetest bij hun patiënten met een C. difficile-infectie. Het resultaat: de darmflorapil werkt in meer dan 95 procent van de gevallen. Daarmee doet ze even goed als de (intussen goed ingeburgerde) stoelgangtransplantatie.