Het profiel van de geurstoffen in je handpalm kunnen je geslacht verraden met een nauwkeurigheid van meer dan 96 procent. Dat is handig bij forensisch onderzoek.
Bij strafrechtelijk onderzoek worden honden al lange tijd gebruikt om mensen te identificeren en op te sporen op basis van hun geur. Maar hoewel dergelijk bewijs voor menselijke geuren in het veld al goed is ingeburgerd, hebben onderzoekers nog maar weinig vooruitgang geboekt bij het analyseren van menselijke geurprofielen in het lab.
In een nieuwe studie analyseerden onderzoekers onder leiding van Kenneth Furton van Florida International University de vluchtige geurcomponenten die aanwezig waren op de handpalmen van 30 mannen en 30 vrouwen. Ze deden dat aan de hand van een techniek die massaspectrometrie heet.
Nadat de verbindingen in elk monster waren geïdentificeerd, voerde het team een statistische analyse uit om te zien of ze het geslacht van een proefpersoon konden achterhalen op basis van zijn of haar geurprofiel. De analyse voorspelde het geslacht met een nauwkeurigheid van 96,67 procent.
Worden de resultaten van deze studie bevestigd in vervolgonderzoek, dan kunnen chemische en statistische analyses van vluchtige handgeuren wellicht in de toekomst worden ingezet om het geslacht van een potentiële dader te onthullen, zeker wanneer ander discriminerend bewijsmateriaal zoals DNA ontbreekt.
De onderzoekers denken daarbij vooral aan diefstal met geweld, aanrandingen en verkrachtingen, omdat dat allemaal misdaden zijn waarbij daders vaak hun handen gebruiken en daardoor waardevolle sporen achterlaten op de plaats delict.
Uit dit onderzoek blijkt dat het mogelijk is om het geslacht van de daders te achterhalen op basis van de geur van hun handen. Eerder onderzoek naar menselijke geuren gaf aan dat geurcomponenten ook iemands leeftijd en ras of etnische groep kunnen onthullen.