Doorbraak in MS-onderzoek
05 juni 2013 door Eos-redactieAmerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een veelbelovende behandeling te ontwikkelen voor multiple sclerose.
Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een veelbelovende behandeling te ontwikkelen voor multiple sclerose.
Multiple slerose is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel, waarbij het immuunsysteem de myeline in de witte stof rond de uitlopers van de zenuwcellen aanvalt en vernietigt. Omdat myeline zorgt voor de snelle geleiding van signalen van onze hersenen naar de rest van ons lichaam en omgekeerd, resulteert dit in onder andere verlammingsverschijnselen.
Tot nu toe wordt MS – behandeld door het volledige immuunsysteem te onderdrukken. Helaas heeft dat ernstige bijwerkingen: patiënten worden veel vatbaarder voor alledaagse infecties en krijgen vaker kanker.
Maar er staat een nieuwe aanpak voor de deur: bij een klinische trial werden negen patiënten behandeld met miljarden myelineantigenen die via de witte bloedcellen van de patiënten zelf in hun lichaam werden binnengesmokkeld. De bedoeling daarvan was dat hun immuunsysteem deze antigenen zou herkennen als lichaamseigen en dus veilig, en ze deze niet meer zouden aanvallen. En de aanpak werkte: de behandeling verminderde de bestaande immuunreacties op myeline met 50 tot 75 procent.
Hoewel een proef op negen patiënten te klein is om te bewijzen dat de nieuwe behandeling de progressie van MS bij alle patiënten kan voorkomen, maakte ze wel duidelijk dat de behandeling veilig is, dat ze de ziekte niet deed opflakkeren en dat ze geen bijwerkingen heeft. Ook bleek duidelijk dat ze het goed werkende deel van het immuunsysteem intact liet: zo bleken de patiënten, die eerder in hun leven een tetanusinjectie hadden gekregen, na de behandeling nog altijd immuun tegen tenanus. Dankzij deze test kunnen de onderzoekers nu grotere studies opzetten om na te gaan of de nieuwe behandeling de progressie van MS effectief kan voorkomen.
De studie verscheen in Science Translational Magazine. (ev)