Is een klein bord de oplossing voor zwaarlijvigheid?
22 september 2015 door GEWDoor de porties overal te verkleinen, kan de zwaarlijvigheidsepidemie worden gekeerd, denken Britse onderzoekers.
Mensen vallen af als ze eten van een kleiner bord en met kleiner bestek, en drinken uit kleinere glazen. Door de porties overal te verkleinen, kan de zwaarlijvigheids- epidemie worden gekeerd, denken Britse onderzoekers.
Onderzoekers van de Britse universiteiten Oxford en Cambridge verzamelden alle tot 2013 goed uitgevoerde studies die de invloed van portiegrootte, verpakkingen en bestekgrootte op het eetgedrag onderzochten. Die brachten ze samen in een overzichtsonderzoek(1). Ze vergeleken 72 van degelijke studies en kwamen tot de vaststelling dat wie grotere porties krijgt voorgeschoteld, een grotere verpakking en zelfs groter bestek, geneigd is om meer te eten. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Wie een kleiner bord en kleiner bestek gebruikt, eet zo’n 144 tot 228 kilocalorieën minder per dag, wat neerkomt op 4.000 tot 6.000 kilocalorieën per maand of een verlies van een halve tot één kilogram lichaamsgewicht.
De onderzoekers wijzen erop dat verpakkingen en porties, bijvoorbeeld van kant-en-klare maaltijden, in de voorbije decennia groter werden, waardoor mensen steeds meer gingen eten. De impact van de grootte van glazen op drinkgewoonten, was minder duidelijk. De onderzoekers concluderen dat kleinere borden en kleiner bestek echt helpen om het gewicht onder controle te houden en vragen dat de voedingsindustrie ook werk maakt van kleinere porties.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Dit is een goed uitgevoerde studie (Cochrane Systematic Review, het neusje van de zalm wat wetenschappelijke studies betreft), dus we kunnen ervan uitgaan dat kleinere borden en dito bestek inderdaad minder doen eten. Enige vraag is wel of mensen na verloop van tijd misschien gewoon vaker zullen eten, waardoor ze toch weer meer calorieën opnemen. De meeste van de studies besloegen een relatief korte tijdsspanne. Heel wat studies zijn Amerikaans. Portiegrootte, denk maar aan de drinkbekers in fastfoodketens, evolueerden ginds wel anders dan hier.
Mensen zijn geneigd een vol bord leeg te eten om verschillende redenen: omdat we het zo geleerd hebben, om geen voedsel te verspillen of omdat we ervoor betaald hebben. We stoppen dus niet simpelweg met eten wanneer we verzadigd zijn. Het idee om kleinere borden en dito bestek te gebruiken om gewicht te verliezen, is niet nieuw. Heel wat diëten bevelen dat al aan.
Conclusie
Als je kleinere borden en kleiner bestek gebruikt, ga je vanzelf wat minder eten. Op voorwaarde dat je dat kleinere bord geen twee keer vol schept natuurlijk.
Referenties
(1) Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, et al. Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published online September 14 2015