Studenten geneeskunde Emma Coene en Frédéric Claerhoudt (UGent) winnen de Eosprijs 2022. Ze onderzochten een snellere en goedkopere manier voor het nakijken van de plaatsing van een maagsonde op de intensieve zorgen.
SciMingo vzw reikte samen met Eos op 20 december de Eosprijs uit. Deze deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs bekroont een sterk exact-wetenschappelijke scriptie met een geldprijs van 1.000 euro. Coene en Claerhoudt haalden het uit een totaal van 54 inzendingen.
Op zoek naar de maagsonde
Op intensieve zorg krijgen patiënten een maagsonde om voeding in hun maag te krijgen. Maar bij sommige patiënten geraakt die sonde niet verder dan de slokdarm of komt ze in de longen terecht, wat levensgevaarlijk kan zijn. Daarom moet altijd worden gecontroleerd of de sonde op de juiste plaats zit. Tot nu toe gebeurt die controle met röntgenfoto’s, wat nadelen heeft: de stralen zijn schadelijk –ze verhogen het risico op kanker– en het is vaak lang wachten op de onderzoeksresultaten. Emma Coene en Frédéric Claerhoudt onderzochten bij 43 patiënten of ze de sonde ook zien zitten met echografie, wat een onschadelijk onderzoek is, goedkoper is en sneller resultaten geeft dan röntgenscans. Uit hun resultaten blijkt dat de techniek meestal werkt, waardoor röntgenonderzoek kan worden beperkt tot de gevallen waarbij echografie geen uitsluitsel kan geven.
Het publiek stemde mee
“De scriptie van Emma Coene en Frédéric Claerhoudt is zeer relevant,” vond de jury, “en de resultaten kunnen ook meteen bijdragen aan een betere praktijk in het ziekenhuis.” Voor de Eosprijs liep ook een poll waarbij het publiek mee kon stemmen voor de winnaar. In totaal brachten bijna 1.900 mensen hun stem uit. Die resultaten werden voor een kwart meegenomen in de eindbeslissing. In de publiekspoll eindigden Coene en Claerhoudt tweede, met 437 stemmen.
Overige prijzen
Tijdens de uitreiking in het Brusselse stadhuis werden nog vier andere prijzen uitgereikt in aanwezigheid van Vlaams minister van Wetenschap Jo Brouns. De hoofdprijs, de Vlaamse Scriptieprijs 2022, gaat naar Hellen Tielemans met de app die ze uitdacht om ziekenwagens beter met ziekenhuizen te laten communiceren. De Bachelorprijs gaat naar Manon De Meester die een rat trainde om bacteriën op te sporen. De Klasseprijs gaat naar Noah Fuhrman met zijn STEM-lessenpakket dat de studenten zelf aan het werk zet om verdroging aan te pakken. De mtech+prijs gaat naar Arno Verstraete die een algoritme ontwikkelde voor het verbeteren van videostreaming.