Fopspeen voorkomt wiegendood
19 februari 2013 door Eos-redactieGeef baby’s een fopspeen en leg geen stabilisatiekussen in het bedje. Dat zijn de belangrijkste nieuwe adviezen ter preventie van wiegendood in Nederland.
Geef baby’s een fopspeen en leg geen stabilisatiekussen in het bedje. Dat zijn de belangrijkste nieuwe adviezen ter preventie van wiegendood in Nederland.
Nederlandse kinderartsen hebben in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde de nieuwste adviezen van de American Academy of Pediatrics tegen het licht gehouden. Ze raden aan de huidige adviezen aan te vullen en de ouders voor te lichten voor ze met hun baby het ziekenhuis verlaten.
Een van de nieuwe preventieve maatregelen is het gebruik van een fopspeen. Studies laten zien dat baby’s die een fopspeen krijgen om te slapen minder risico lopen op wiegendood. Hoe dat komt, is nog onduidelijk. Mogelijk ligt een baby met fopspeen minder snel met zijn mond en neus op de matras en leert hij sneller zijn hoofdje draaien, zodat de speen niet in zijn gezicht drukt.
Ook zou een baby met speen sneller wakker worden, en de luchtwegen zouden vrijer blijven. Daarom raden artsen het gebruik van een fopspeen in bed aan, ook bij baby’s die borstvoeding krijgen. Dat laatste werd voorheen afgeraden omdat baby’s verward zouden raken en de borstvoeding moeilijker zou kunnen verlopen. Maar zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen, blijkt een speen geen probleem.
Een ander nieuw advies betreft het gebruik van kussens. Er zijn er heel wat op de markt die beloven te helpen tegen wiegendood, reflux of de ontwikkeling van een afgeplatte schedel. Ze fixeren de baby in een bepaalde houding, vaak in zijlig. Maar deze producten zouden het risico op verstikking verhogen omdat ze meestal gemaakt zijn van zacht, samendrukbaar materiaal. De American Academy of Pediatrics haalt gevallen aan van overlijden door het gebruik van zulke stabilisatiekussens. Bovendien is er ook geen overtuigend bewijs dat de kussens helpen tegen de andere aandoeningen. Daarom wordt het gebruik ten zeerste afgeraden. Net als het gebruik van andere fixatiemiddelen, matrasjes, dekbedden en babymonitors waarvan beweerd wordt dat ze het risico op wiegendood verkleinen.
Ten slotte raden kinderartsen ook aan tweelingen niet meer samen in bed te leggen. Dat verhoogt hun risico op wiegendood, omdat het sneller warm kan worden in het babybed en omdat de ene baby de ademhaling van de andere kan belemmeren. Verder wordt ook aangeraden om premature baby’s, geboren vanaf 32 weken zwangerschap, in ruglig te leggen, en niet in zijlig, zoals nu vaak gebeurt.
De ‘oude’ adviezen blijven uiteraard van kracht: leg je baby altijd op de rug te slapen, slaap met de baby in dezelfde kamer (maar niet in hetzelfde bed), vermijd (passief) roken en zorg ervoor dat de baby het niet te warm krijgt in bed. (lg)