Gentse onderzoekers bedenken goedkopere 'CO2-spons'
05 augustus 2015 door Eos-redactieCO2 uit de uitstootgassen van energiecentrales halen is erg duur en energieverslindend. Veronique Van Speybroeck en Lennart Joos van de Universiteit Gent bedachten een zuinige versie van de technologie.
CO2 uit de uitstootgassen van energiecentrales halen is erg duur en energieverslindend. Onderzoekers Veronique Van Speybroeck en Lennart Joos van de Universiteit Gent bedachten een zuinige versie van de technologie.
De uitstoot van koolstofdioxide naar de atmosfeer moet drastisch verminderen. CO2-afvang en –opslag (Carbon Capture & Sequestration, afgekort CCS) kan daarbij helpen. Het is een technologie die CO2 uit uitlaatgassen van elektriciteitscentrales opvangt om die vervolgens ondergronds op te slaan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een soort spons die bestaat uit nanoporeuze materialen. De spons heeft poriën niet veel groter dan de CO2-moleculen zelf. Koolstodioxide blijft dus gevangen terwijl bijvoorbeeld stikstofgas (N2) niet wordt opgenomen.
Om de CO2 vervolgens uit de spons te halen wordt die “uitgeknepen” of opgewarmd. Dat is echter een dure en vooral energieverslindende stap. CCS kan tot 30 procent kosten van de energie die een kolencentrale opwekt. Onderzoekers Veronique Van Speybroeck en Lennart Joos van het Centrum voor Moleculaire Modellering van de UGent stellen samen met de University of California een concept voor dat het proces goedkoper maakt.
In de nieuw voorgestelde technologie wordt de spons ondergedompeld in water, dat CO2 uit het materiaal verdringt. Het water wordt op zijn beurt opnieuw verwijderd door de spons in contact te brengen met de hete uitlaatgassen van de centrale. Er moet dus geen energie toegevoegd worden aan het CCS proces. ‘Dit brengt de grootschalige toepassing van CCS een stap dichterbij’, zeggen de onderzoekers. (tn)
Het conceptvoorstel verscheen in het vakblad Energy & Environmental Science.
Lennart Joos tijdens een TEDx-talk over CO2-afvang en –opslag