Gezonde eicellen uit stamcellen
04 oktober 2012 door Eos-redactieJapanse onderzoekers hebben levensvatbare eicellen gemaakt uit stamcellen van muizen.
Japanse onderzoekers hebben levensvatbare eicellen gemaakt uit stamcellen van muizen. Het onderzoek, dat volgt op gelijkaardige resultaten met zaadcellen, opent nieuwe aanknopingspunten in de behandeling van menselijke onvruchtbaarheid.
De wetenschappers begonnen met twee types stamcellen van vrouwtjesmuizen: Embryonale stamcellen, die ze uit stamcellen van een embryo van slechts enkele dagen oud haalden; en induced Pluripotent stem cells (iPSCs). iPSCs zijn ‘handgemaakte’ stamcellen, kunstmatig afgeleid uit volwassen somatische cellen (dat zijn dan weer gelijk welke lichaamscellen, behalve geslachtscellen). De onderzoekers bewerkten specifieke genen in die cellen waardoor ze veranderden in iets wat sterk lijkt op primordiale kiemcellen, de voorlopers van eicellen.
De behandelde kiemcellen ontwikkelden daarna verder: eerst in een ‘namaakeierstok’, gemaakt van vrouwelijke geslachtscellen, en daarna in de eierstokken of lever van een vrouwtjesmuis. De onderzoekers isoleerden vervolgens de volgroeide eicellen en bevruchtten ze via in-vitrofertilisatie. De bevruchte eicellen groeiden in de baarmoeder van een draagmoedermuis uit tot gezond en vruchtbaar nageslacht. ‘Deze geslaagde demonstratie bewijst dat we embryonale stamcellen en IPSCs kunnen gebruiken om levensvatbare eicellen te maken, en zo onvruchtbaarheid te behandelen’, besluiten de Japanse wetenschappers deze week in Science. (kv)