Groeiende neuronen zijn target voor behandeling ALS
06 maart 2018 door ABVoordat motorische zenuwcellen afsterven en ALS-patiënten verlamd raken, veranderen deze zenuwcellen van grootte. De bevindingen bieden hoop voor nieuwe behandelingen.
De meeste ALS-patiënten sterven binnen drie tot vijf jaar na de eerste symptomen. Onderzoekers hopen dat ze de ziekte in de toekomst kunnen remmen, of zelfs te stoppen
ALS (amyotrofe laterale sclerose) is een neurologische aandoening waarbij de motorische zenuwcellen sterven. Deze zenuwcellen sturen de spiercellen aan. Als spieren voor lange tijd geen impulsen krijgen van de zenuwcellen, verzwakken de spieren. Mensen met ALS krijgen daardoor problemen met bewegen en raken uiteindelijk verlamd. Je kent de ziekte misschien ook van de Ice Bucket Challenge, de internetactie waarbij mensen een emmer water over hun hoofd kapten om aandacht te vragen voor ALS. De Britse natuurkundige Stephen Hawking (foto boven) lijdt aan de ziekte.
Wetenschappers van de Wright State University in Ohio bestudeerden de motorische zenuwcellen van muizen met ALS. Neuronen uit verschillende stadia van de ziekte werden steeds onder de microscoop bekeken. Daaruit bleek dat een deel van de zenuwcellen eerst groeit en dan pas sterft. Het gaat om de cellen die het meest gevoelig zijn voor de ziekte. Dat zijn de cellen die als eerste sterven. Neuronen die pas in een later stadium van de ziekte doodgaan, veranderen niet van grootte.
Nog voordat er symptomen optreden tast ALS de functionaliteit van de zenuwcellen aan, waardoor ze minder goed werken. Mogelijk groeien de neuronen ter compensatie voor het verlies aan functionaliteit, suggereren de wetenschappers. Toch kan die groeispurt er juist voor zorgen dat de cellen eerder dood gaan.
De resultaten geven meer inzichten in het biologische mechanisme van ALS. Bovendien kan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen zich richten op de groeiende zenuwcellen. De Amerikaanse onderzoekers hopen ALS in de toekomst te kunnen remmen, of zelfs te stoppen. Momenteel is de ziekte niet te genezen en zijn er geen effectieve medicijnen die de ziekte en halt toeroepen. De meeste ALS-patiënten sterven binnen drie tot vijf jaar na het krijgen van de eerste symptomen.
De wetenschappers waarschuwen wel dat dit onderzoek enkel één vorm van ALS bestudeerde, namelijk de meest agressieve vorm. Toekomstig onderzoek richt zich ook op andere vormen van ALS.
Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad The Journal of Physiology
Lees ook: Tot nog toe is ALS ongeneeslijk. Nieuwe middelen bieden hoop