In grootschalige onderzoeken gaan artsen baby’s die geboren zijn via een keizersnede, insmeren met de vaginale bacteriën van hun moeders. Mogelijk komt dat hun gezondheid ten goede.
Als een baby door het geboortekanaal passeert, baadt hij in een soep van microben. Wie geboren wordt met een keizersnede, mist die ‘bacteriële doop’. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze baby’s andere bacteriën hebben dan vaginaal geboren baby’s. Tegelijk weten we dat keizersnedebaby’s meer risico lopen op obesitas, diabetes, allergie, astma, autisme en ADHD. Sommige van die risico’s zijn ook te zien bij proefmuizen die met een chirurgische ingreep ter wereld komen.
'In het slechtste geval smeer je het gezicht van een baby helemaal vol met herpes' Adam Ratner, microbioloog, New York University
Bestaat er bij mensen een oorzakelijk verband? En kun je dus met andere woorden de gezondheid van baby’s verbeteren door ze een ‘bacterieel badje’ te geven? Een golf van onderzoeken die momenteel opstarten hoopt die vraag te beantwoorden. Amerikaanse, Zweedse en Chinese onderzoekers rekruteren honderden zwangere vrouwen om apart van elkaar na te gaan of het insmeren van keizersnedebaby’s met moederlijke microben een effect heeft. Allemaal willen ze de baby’s jarenlang opvolgen en screenen op allerlei aandoeningen. De resultaten zullen ze vergelijken met baby’s die vaginaal geboren zijn en met keizersnedebaby’s die een placebobehandeling kregen.
Kritiek
Niet iedereen is even blij met de onderzoeken. Sommige wetenschappers vrezen dat de experimenten de baby’s kunnen blootstellen aan infecties. Ook kunnen ze kersverse moeders die niet betrokken zijn bij het experiment ertoe aanzetten om zelf hun baby’s te gaan insmeren. “In het slechtste geval heb je het gezicht van een baby helemaal volgesmeerd met herpes”, zegt microbioloog Adam Ratner (New York University).
Er is nog te weinig bewijs dat vaginale bacteriën de gezondheid zo sterk beïnvloeden, menen andere critici. David Aronoff, expert infectieziekten aan Vanderbilt University in de VS, wijst op andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals antibioticagebruik van de moeder tijdens de keizersnede, genetische risicofactoren en het al of niet geven van borstvoeding.
Streptokokken
De onderzoekers van de lopende experimenten zijn stellig: hun protocol verhoogt het risico op infectie niet. Toch screenen ze de deelnemende moeders onder meer op hiv en streptokokken - vaginale bacteriën die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken bij pasgeborenen.
“Dit soort gecontroleerde experimenten is de enige manier om de rol van microben voor onze gezondheid te onderzoeken”, zegt Maria Gloria Dominguez Bello (Rutgers University), betrokken bij een van de Amerikaanse onderzoeken. “Wij proberen iets te herstellen wat normaal gezien aanwezig is in de omgeving van baby’s als ze geboren worden. De toekomst zal ons leren of dit effectief een verschil maakt.”
Copyright Nature Publishing Group