In haar doctoraat heeft Ellen van der Gaag-Heuvel onderzoek gedaan naar het effect van voeding op vaak voorkomende aandoeningen bij kinderen, waaronder aanhoudende verkoudheden.
Een van de onderdelen van haar doctoraat is een goed opgezette studie bij 118 jonge kinderen (van één tot vier jaar) met terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen. Ze deelde de kinderen op in twee groepen. De ene groep moest naast de klassieke behandeling gedurende zes maanden een dieet volgen.
De hoofdcomponenten van dit dieet waren rundvlees (drie keer per week), groene groenten (vijf keer per week), dagelijks 300 ml volle melk en echte boter op de boterham. De controlegroep kreeg enkel de klassieke behandeling en geen voedingsadvies.
Na zes maanden was er een significante vermindering van het aantal infectiedagen, periodes van verkoudheden, hoesten en dagen met koorts in de groep die veel vlees, boter en melk kregen. Ze gebruikten ook merkelijk minder antibiotica.
De onderzoekster besluit dan dat voeding een belangrijke rol speelt in de behandeling van kinderen met terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Gezonde voeding draagt, net zoals beweging en voldoende slaap, bij aan een goede gezondheid en weerstand. Langdurige voedingstekorten kunnen een negatieve invloed hebben op onze weerstand en zo de kans op een infectie vergroten.
Eens je ziek bent, heeft het ook een negatief effect op je herstel. Door het verbeteren van je voedingspatroon kan je tekorten wegwerken en je immuunsysteem opkrikken. Daardoor zal je weerstand toenemen en de kans op infecties verkleinen.
Mogelijk is dit het geval bij de bovenstaande studie, al kunnen we dat niet controleren. De onderzoekers vroegen namelijk niet wat de kinderen aten voor de start van de studie. Ze gingen enkel na of de kinderen zich hielden aan het dieet.
Of specifieke voedingsmiddelen zoals rundvlees, groene groenten, volle zuivel en boter beter zijn dan andere voedingsmiddelen, zoals de studie suggereert, is twijfelachtig. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Als voornaamste reden waarom ze deze voedingsmiddelen kozen, geven de onderzoekers de hoge voedingswaarde aan. Ze raadden rundvlees aan omwille van de eiwitten. Gevogelte, vis en varkensvlees scoren op dit vlak echter minstens even goed. Groene groenten zouden rijk zijn aan beschermende voedingsstoffen. Maar er is geen enkel argument om te stellen dat tomaten, paprika’s en wortelen minder gezond zouden zijn. Hetzelfde geldt voor zuivel.
Eten volgens de aanbevelingen in de voedingsdriehoek is nog steeds de beste manier om je weerstand te ondersteunen. Je extra focussen op specifieke voedingsmiddelen biedt hierbij geen enkele meerwaarde.
Tot slot mogen we niet vergeten dat ze dit onderzoek uitvoerden bij een zeer specifieke doelgroep. We moeten de resultaten dan ook door een kritische bril bekijken. Ze gelden zeker niet voor iedereen. Op basis van dit onderzoek kunnen we niet stellen dat rundvlees, groene groenten, volle zuivel en boter kinderen beschermen tegen infecties en al zeker niet tegen het coronavirus.
Conclusie
Helaas circuleert de zoveelste kwakkel op social media: stellen dat rundvlees, groene groenten, volle zuivel en boter kleine kinderen beschermen tegen virale infecties en meer specifiek corona is ronduit fout.