Hersenstimulatie kan prestaties van atleten verbeteren
15 maart 2016 door Eos-redactieBreinstimulatie met elektroden kan het uithoudingsvermogen, de kracht en behendigheid van atleten verbeteren.
Breinstimulatie met elektroden kan het uithoudingsvermogen, de kracht en behendigheid van atleten verbeteren.
Wetenschappers testten de doeltreffendheid van breinstimulatie door de motorische cortex met behulp van elektroden te stimuleren. De motorische cortex is verantwoordelijk voor de fysieke capaciteiten van een atleet.
Het onderzoek toont aan dat niet enkel kracht en coördinatie verbeteren, maar ook dat het uithoudingsvermogen van atleten stijgt na hersenstimulatie. Verder leverde het stimuleren van de temporale cortex die verantwoordelijk is voor het lichaamsbewustzijn en enkele automatische functies, dezelfde resultaten. Dat toont aan dat de temporale en de motorische cortex met elkaar verbonden zijn op een manier die nog niet ontrafeld werd.
Kracht van doorzettingsvermogen
De resultaten bewijzen dat een wijziging in het brein betere sportprestaties kan opleveren. Tijdens de stimulatie van de motorische en temporale cortex bleef de hartslag en de spierontwikkeling immers dezelfde als die van de controlegroep. De rol van doorzettingsvermogen is met andere woorden groter dan die van spierpijn en andere responsen van het lichaam.
Verdere studies moeten uitwijzen hoe een grote rol breinstimulatie bij sportprestaties speelt en hoe groot die dosis elektroden dan moet zijn. Toch zal het gebruik van hersenstimulatie bij atleten wellicht stijgen. Dat is een gevaarlijke tendens voor sportfederaties aangezien ze breindoping niet kunnen opsporen. (aw)