Ouders krijgen soms een formulier van de school, een jeugdbeweging of een kamp waarin hun gevraagd wordt de bloedgroep van hun kind in te vullen. Soms wordt ook een bloedgroepkaartje gevraagd. Het brengt hen naar de huisarts voor een bloedafname om de bloedgroep te laten bepalen.
Waar komt dit nieuws vandaan?
Een huisarts meldt ons dat hij enkele keren per jaar ouders met een lagereschoolkind op de consultatie krijgt, met de vraag voor een bloedafname om hun bloedgroep te kennen. Ze wensen een bloedgroepkaartje of krijgen een formulier waarop ze de bloedgroep moeten invullen. Niet nodig, volgens deze huisarts. De ouders mogen ‘ongekend’ invullen op het formulier. Als een kind dringend bloed nodig heeft, wordt niet naar een kaartje gezocht of gevraagd.
Hoe moet je dit nieuws interpreteren?
De Dienst voor het Bloed van het Rode Kruis-Vlaanderen, geeft de volgende antwoorden:
Waarom is een bloedgroepkaartje nutteloos?
Bij een persoon die dringend bloed nodig heeft, mag men zich niet baseren op een bloedgroepkaart die de persoon bij zich heeft. De zorgverlener zal ook nooit naar zo’n kaartje op zoek gaan bij bijvoorbeeld een bewusteloze patiënt.
Wat gebeurt er wanneer een persoon bloed nodig heeft?
- Wanneer de bloedgroep van de betreffende persoon niet in de databank van het ziekenhuis zit, moeten er steeds twee onafhankelijke bloedgroepbepalingen gebeuren.
- Voor aan een persoon bloed wordt toegediend, wordt eerst getest of het plasma van de patiënt matcht met het donorbloed dat men wil toedienen.
Wat gebeurt er als een persoon dringend bloed nodig heeft en er geen tijd is voor een bloedgroepbepaling?
- Men gaat ook nu niet op zoek naar een bloedgroepkaartje.
- Iedereen mag donorbloed met bloedgroep O-negatief krijgen. Bloedgroep O-negatief is een universele bloedgroep, ideaal dus voor noodgevallen. Ieder ziekenhuis heeft hierover richtlijnen.
Wat als je in het buitenland bent en bloed nodig hebt?
- In landen met een goed uitgebouwde gezondheidszorg zijn de regels gelijkaardig.
- In ontwikkelingslanden kan de situatie verschillen, maar is er vaak ook geen donorbloed voorhanden.
Conclusie
Een bloedgroepkaart of het vragen naar de bloedgroep op een medische vragenlijst voor scholen en kampen is volgens het Rode Kruis-Vlaanderen niet noodzakelijk en zelfs overbodig. Wanneer een persoon bloed nodig heeft, worden steeds voorafgaand bloedbepalingen gedaan en zal men nooit op zoek gaan naar zo’n kaartje. In dringende gevallen, wanneer er geen tijd is voor voorafgaande analyses, kan donorbloed met bloedgroep-O negatief gebruikt worden. Dat bloed mag iedereen krijgen.