Het prilste begin
16 juni 2017 door EVWetenschappers maakten een 3D-voorstelling van het allereerste moment van de bevruchting.
De onderzoekers kregen een uniek beeld van hoe voortplantingscellen elkaar herkennen aan het begin van de bevruchting
De ontmoeting tussen een mannelijke en een vrouwelijke voortplantingscel bij de bevruchting is een van de meest fundamentele processen in de biologie. Het is het moment waarop genetische informatie wordt doorgegeven naar een volgende generatie en nieuw leven ontstaat.
Hoewel eicellen en zaadcellen al eeuwen geleden voor het eerst werden geobserveerd, was het tot nu toe onduidelijk hoe een zaadcel het omhulsel van een eicel herkent en er doorheen dringt.
Op basis van gegevens van de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) slaagden onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institute er voor het eerst in de eiwitmoleculen op de eicel die met zaadcellen interageren driedimensionaal in beeld te brengen.
Het gaat over ZP2 bij zoogdieren (waaronder mensen) en VERL bij mariene weekdieren. Beide moleculen bevatten herhaalde sequenties die een belangrijke rol spelen bij de herkenning van voortplantingscellen.
Vervolgens gingen de onderzoekers bij de zaadcellen van weekdieren op zoek naar het eiwit lysine dat de tegenhanger is van VERL. Daardoor kregen ze een uniek beeld van hoe voortplantingscellen elkaar herkennen aan het begin van de bevruchting. Het verklaart ook hoe lysine erin slaagt een gat te maken in het omhulsel van de eicel, waardoor de zaadcel de eicel kan binnendringen.