Hormoonspiraaltje minder onschuldig dan gedacht
04 juli 2017 door EVHet hormoonspiraaltje verspreidt niet alleen hormonen in de baarmoeder, maar ook in de rest van het lichaam. En dat heeft belangrijke gevolgen.
Het hormoonspiraaltje is een populair anticonceptiemiddel. Nadat het in de baarmoeder is geplaatst, geeft het over een periode van vijf jaar hormonen af en beschermt het tegen een zwangerschap. Bovendien zorgt het ervoor dat veel vrouwen niet meer ongesteld worden.
Tot nu toe gingen onderzoekers ervan uit dat het spiraaltje de hormonen vooral in de baarmoeder afgeeft en dat de hoeveelheid hormonen die elders in het lichaam terechtkomen verwaarloosbaar klein is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dat niet klopt.
Jurate Aleknaviciute van het Erasmus MC vergeleek hoe vrouwen met een hormoonspiraaltje lichamelijk reageren op een stresstest en vergeleek dat met hoe vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken, zoals de pil, dat doen. Uit haar onderzoek blijkt dat de vrouwen met een spiraaltje een hogere cortisolrespons lieten zien bij stresstests dan de andere vrouwen en dat ze een aanzienlijk verhoogde hartslagfrequentie hebben - gemiddeld meer dan 10 slagen per minuut meer.
Omdat langdurige chronische stress kan leiden tot psychische aandoeningen zoals depressie en concentratieproblemen, vindt Aleknaviciute dat vrouwen op de hoogte moeten worden gebracht van de mogelijke bijwerkingen van een hormoonspiraaltje.