Door veranderingen in weerstand te voelen, kan een intelligente injectienaald geneesmiddelen op moeilijk bereikbare plaatsen afleveren zonder omliggende weefsels te beschadigen.
Artsen gebruiken al meer dan een eeuw injectienaalden om geneesmiddelen op de juiste plek in het lichaam te brengen. Het juist afleveren van de medicatie hangt voor een groot deel af van de handigheid van de arts. En dat kan een probleem zijn op delicate plaatsen zoals de suprachoroïdale ruimte aan de achterkant van het oog. De naald moet doorheen het oogwit prikken om de ruimte te bereiken, maar mag niet te ver doorschieten en het netvlies beschadigen. Geen sinecure als je weet dat het oogwit minder dan 1 millimeter breed is.
Om problemen te voorkomen, ontwikkelden Britse onderzoekers de i2T2 (intelligent injector for tissue targeting), een intelligente injectienaald die veranderingen in weerstand voelt en daar onmiddellijk feedback over geeft aan de gebruiker. Dat is handig omdat verschillende lichaamsweefsels een verschillende dichtheid hebben en de naald daardoor voelt wanneer ze de juiste plek heeft bereikt. De naald kan gebruikt worden op alle delicate plaatsen in het lichaam. Naast de suprachoroïdale ruimte in het oog denken de onderzoekers ook aan de epidurale ruimte rond het ruggenmerg, de peritoneale ruimte in de buik en het subcutaan weefsel tussen de huid en de spieren.
De i2T2 werd in het lab al met succes getest op drie soorten dierenweefsel. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de naald ervoor zorgt dat de medicatie op de juiste plaats terechtkomt, zonder extra training van de gebruiker.