Je urine verraadt hoe oud je bent
27 februari 2018 door SSTTijdens het plassen scheiden we een stof uit die als indicator kan worden gebruikt voor onze biologische leeftijd.
Chinese wetenschappers hebben nu een stof kunnen identificeren die ontstaat na zogenaamde ‘oxidatieve stress’ – schade door zuurstofbinding – bij RNA-moleculen. RNA vormt samen met DNA het genetische framework van ons lichaam. De stof in kwestie blijkt een betrouwbare indicator voor de mate waarin het RNA beschadigt raakt, en belangrijker: ze is makkelijk opspoorbaar in onze urine.
De onderzoekers zochten naar de stof in de urine van meer dan duizend Chinezen, tussen twee en negentig jaar oud. De concentratie van de indicatorstof bleek nauw samen te hangen met de leeftijd (in jaren) van de deelnemers – grosso modo volgt die natuurlijk wél de biologische ouderdom. Met één duidelijke afwijking: bij vrouwen in de postmenopauze vonden ze veel hogere concentraties. Wellicht heeft dat te maken met de verminderde productie van oestrogeen, een hormoon waaraan antioxiderende eigenschappen worden toegedicht.
"Een stof in RNA-moleuculen blijkt een betrouwbare indicator voor de mate waarin het RNA beschadigt raakt, en belangrijker: ze is makkelijk opspoorbaar in onze urine"
Mensen met dezelfde leeftijd kunnen op heel verschillende manieren ouder worden. De ene wordt bijvoorbeeld chronisch ziek, terwijl de andere tot op hoge leeftijd gezond blijft.
Chronische en andere aandoeningen zijn vaak het gevolg van celschade, die op z’n beurt het resultaat is van een complexe optelsom van genen, levensstijl en omgeving – en toeval. Bij sommigen lijkt het cellulaire slijtageproces sneller te gaan dan bij andere. Daardoor loopt onze zogenaamde biologische leeftijd net altijd samen met het aantal jaren dat we op onze teller hebben.