Het Universitair Ziekenhuis Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie testen of een bestaand geneesmiddel kan worden ingezet bij de behandeling van longproblemen veroorzaakt door COVID-19.
Alveolaire macrofagen zijn longcellen die alleen maar goed kunnen groeien en functioneren als de groeifactor GM-CSF aanwezig is. Deze groeifactor speelt een belangrijke rol in de verdediging tegen virussen en is noodzakelijk voor een goed functionerend immuunsysteem.
In diermodellen kan GM-CSF de sterfte door virale longontsteking verminderen. Dit betekent dat de activatie van het immuunsysteem erg belangrijk is om virussen te bestrijden en secundaire infecties te vermijden.
Leukine is een bestaand geneesmiddel op basis van gist dat veel weg heeft van GM-CSF. Het werd al goedgekeurd in de VS in 1991, dus de veiligheid van het middel in menselijke patiënten is al uitvoerig getest. UZ Gent en het Centrum voor Inflammatieonderzoek van VIB-UGent willen nu nagaan of het patiënten met COVID-19 kan helpen die acute ademhalingsproblemen ontwikkelen. ‘Voor deze patiënten bestaan niet veel behandelingen, waardoor ze een verhoogd risico lopen te overlijden’, vertelt hoofdonderzoeker Bart Lambrecht. ‘We hebben deze studie snel opgestart omdat GM-CSF belangrijke effecten heeft op de bescherming tegen virussen.’
De onderzoekers denken dat GM-CSF patiënten op verschillende manieren kan helpen: het bestrijden van de infectie, het ondersteunen van het immuunsysteem, en het herstellen van beschadigd weefsel.
Voor de behandeling van acute ademhalingsproblemen als gevolg van COVID-19 zal Leukine gebruikt worden in vernevelde vorm, voor directe opname via de ademhaling bij patiënten die reeds aan een beademingsapparaat zijn aangesloten. Deze vernevelde vorm van Leukine is al bestudeerd in fase 2 en fase 3 klinische testen bij aandoeningen die de alveolaire macrofagen aantasten.
Verschillende medische centra in onder meer Duitsland en Italië overwegen mee te werken aan de studie.