Klimop verraadt Gentse luchtvervuiling
01 oktober 2015 door Eos-redactieDe haven, de ring en drukke straten in de Gentse binnenstad zijn zwaarder vervuild met metalen dan groene zones zoals de Blaarmeersen of zelfs bepaalde stadstuinen. Dat blijkt uit een analyse van de klimopbladeren.
De haven, de ring en drukke straten in de Gentse binnenstad zijn zwaarder vervuild met metalen dan groene zones zoals de Blaarmeersen of zelfs bepaalde stadstuinen. Dat blijkt uit een analyse van de klimopbladeren die Gentenaars in maart doneerden aan een artistiek-wetenschappelijk project rond fijn stof.
In maart 2015 liep het festival Impossible Futures in Kunstencentrum Vooruit. In dat kader startte kunstenaar Maria Lucia Cruz Correia de Urban Action Clinic op. Samen met prof. Roeland Samson van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen riep ze de Gentenaars op om klimopblaadjes binnen te brengen en zo de luchtvervuiling in de Arteveldestad te meten.
Het biomonitoringproject werd een succes. 'De inwoners hadden maar een week om hun blaadjes binnen te brengen. Toch vonden maar liefst 235 mensen de weg naar Vooruit', legt prof. Samson uit. 'Via een magnetische methode (SIRM, Saturation Isothermal Remanent Magnetisation) kon een team wetenschappers nagaan hoeveel magnetiseerbare stofdeeltjes er op de bladeren zijn afgezet.
Vooral in het havengebied, langs ringwegen en bij de grote fly-over die aan het Zuid de stad binnenloopt, werden hoge vervuilingswaarden gemeten. Buiten de stad, zoals bij de Blaarmeersen of de Assels, was er minder vervuiling, net zoals in stadstuinen die door vegetatie van de straat worden gescheiden.
Het project is een vervolg op het AIRbezen-project in Antwerpen, waarbij wetenschappers van de Universiteit Antwerpen een fijnstofkaart maakten aan de hand van aardbeiplantjes. Toen werd eenzelfde soort van vervuiling vastgesteld in Antwerpen. Volgens Roeland Samson is de verkeersgerelateerde vervuilingsgraad tussen Vlaamse steden dan ook vergelijkbaar. (kv)
Ook Eos-eindredacteur Liesbeth Gijsel neemt deel aan een fijnstofproject voor bugerwetenschappers. Op SciLogs geeft ze 7 tips om minder fijn stof in te ademen.