Gezondheid

Kun je je lichaam herprogrammeren met een eliminatiedieet?

"Voeding is het grootste massavernietigingswapen dat er bestaat. We onderschatten de kracht van voeding”, aldus Dr. Servaas Bingé. In zijn nieuwe boek ‘De Lijst’ vertelt hij hoe je je lichaam kunt herprogrammeren. Zelf verloor hij zo'n twintig kilo.

In zijn boek ‘De Lijst’ stelt huisarts Servaas Bingé een tiendaags eliminatiedieet voor met als doel je lichaam te ‘resetten’ door de oorzaken van alle ontstekingen uit je voeding te bannen. Nadien kun je stap voor stap voedingsmiddelen invoeren, en telkens twee tot drie dagen wachten om te zien hoe je lichaam reageert vooraleer je nieuwe voedingsmiddelen toevoegt.

Het doel is om een lagere ontstekingsgraad in je lichaam te bekomen, waardoor je je nadien energieker zou voelen. Dr. Bingé vergelijkt zijn methode met een computer, waarbij regelmatig herprogrammeren essentieel is voor een efficiëntere werking nadien.

De verboden voedingslijst bevat onder andere:

  • citrusvruchten, omdat ze salicylaten bevatten die neuspoliepen kunnen veroorzaken;
  • melk, omwille van de aanwezigheid van melksuiker;
  • suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen;
  • alcoholische dranken;
  • tomaten, paprika's, aubergines, paddenstoelen;
  • aardappelen;
  • tarwe, maïs, spelt, rogge, havermout, witte rijst;
  • room, yoghurt, kwark, kaas;
  • eieren;
  • kip;
  • grote vissen.

Tomaten, bananen, chocolade, varkensvlees en eieren zijn rijk aan histamine, een stof die vrijkomt in het lichaam bij allergie en die jeuk of niezen uitlokt. Kip kan antibiotica bevatten, en grote vissen zoals tonijn en zalm kunnen vervuilende stoffen bevatten. Sardines daarentegen zijn wel toegelaten.

De auteur paste zelf het eliminatiedieet toe, en voelde zich nadien gezonder en energieker.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Met de regelmaat van de klok verschijnen boeken met wonderbaarlijke dieetschema's die alle mogelijke gezondheidsklachten op eenvoudige en efficiënte wijze aanpakken. Dergelijke boeken zijn dikwijls even populair als vluchtig. Voeding is een interessant onderwerp dat vlot verkoopt. Deze boeken zoeken meestal sensatie op; met een boodschap over gewone voeding spreek je weinig mensen aan. Er is uiteraard persvrijheid in dit land, maar het is ergerlijk dat sommige media dergelijke commerciële praktijken een forum geven.

Eliminatiediëten worden gebruikt bij voedselallergieën: gedurende een paar weken vermijd je voedingsmiddelen die klachten kunnen veroorzaken, en nadien voeg je deze weer toe om de uitlokkende producten te identificeren. Dergelijke eliminatiediëten zijn doorgaans zeer streng en worden medisch opgevolgd. 

De methode van Dr. Bingé bevat uiteraard een aantal positieve eigenschappen, zoals geen alcohol en minder suikerhoudende voedingsmiddelen. Het elimineren van bepaalde soorten fruit en groenten houdt daarentegen geen steek en is in tegenstelling met de aanbevelingen gezonde voeding van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Omdat de eliminatiefase slechts tien dagen duurt, zullen er waarschijnlijk geen nadelige gezondheidseffecten optreden.

Het probleem met dit soort boeken is enerzijds het gebrek aan degelijke wetenschappelijke onderbouwing voor het verbieden van voedingsmiddelen, en anderzijds de verwarring die ze creëren. Volgens Dr. Bingé weten veel mensen niet meer wat ze wel en niet mogen eten. Zinloze uitspraken zoals “voeding is een massavernietigingswapen” zullen de verwarring bij het publiek echter alleen maar vergroten.

Conclusie

Huisarts Servaas Bingé bracht het boek ‘De Lijst’ uit, dat een tiendaags eliminatiedieet aanraadt om de oorzaken van alle ontstekingen uit je voeding te bannen en zo je lichaam te ‘herprogrammeren’. Dat is vanuit wetenschappelijk oogpunt nonsens. Als je gezond wil eten, volg je het best de omgekeerde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven.