Wetenschappers van de European Food Safety Authority (EFSA) gingen na of je kan besmet raken met coronavirussen via voedsel. Ze vonden hier geen aanwijzingen voor.
De EFSA is een agentschap van de Europese Unie dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid. Voor Europa is dit een referentiecentrum op vlak van voedselbeleid en voedselveiligheid.
Het klopt dat het huidige coronavirus afkomstig is van dieren (vleermuizen) en dat het door het eten van besmette dieren in China op de mens overging. Maar sinds die ene overdracht werd het virus enkel nog doorgegeven van mens op mens en niet via voedsel.
Een bijkomende angst is dat we mogelijk een besmetting kunnen oplopen in de supermarkten, via voedsel dat mensen met een coronavirusinfectie aanraakten. Dat is theoretisch gezien niet uitgesloten.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Een coronavirusinfectie oplopen via voedsel is weinig waarschijnlijk, maar we moeten wel voorzichtig blijven met voedsel en verpakkingen in de winkel. Wanneer een besmet persoon producten of verpakkingen aanraakt, kan het coronavirus daar nog enige tijd op overleven.
Daarom raden we aan om de groenten en fruit die je aanraakt te kopen en ze niet terug te leggen. Voelen of een avocado rijp is en ze vervolgens terugleggen, is niet hygiënisch en kan het virus verder verspreiden.
Deel ook geen bestek met anderen, was regelmatig je handen en volg de algemene hygiënevoorschriften in de keuken. Nies of hoest niet boven het eten. Moet je toch niezen tijdens het klaarmaken van het eten? Doe dit dan aan de binnenkant van je elleboog. Was hierna weer goed je handen voor je verder gaat met het bereiden van het eten.
Virussen zijn gevoelig voor hitte, dus eet liever geen rauwe voedingsmiddelen en verhit je eten grondig. Het Franse voedselagentschap (ANSES) adviseert om je eten op te warmen tot 63°C gedurende vier minuten. Dat is doeltreffend bij andere coronavirussen.
Lees ook de tips van Voedingscentrum.nl
Conclusie
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat het coronavirus via voedsel kan worden doorgegeven. Ze hebben mensen nodig om te overleven, geen voedingsproducten. Het is wel zeer belangrijk om de hygiënische maatregelen nauw op te volgen.