Kunstbloed kan tekort aan donoren opvangen
29 maart 2017 door LDWetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om artificiële rode bloedcellen op grote schaal te produceren.
In de VS hebben 30 mensen per minuut een bloedtransfusie nodig. Ook in België worden honderden transfusies per dag uitgevoerd. Vaak zijn er te weinig donoren om aan de nood te voldoen. Artificieel bloed zou het tekort kunnen opvangen.
Biochemici van Bristol University ontwikkelden een nieuwe techniek die massaproductie van bloed mogelijk zou maken. De methode bestaat erin om stamcellen in een vroege ontwikkelingsfase te ‘strikken’. In dat stadium blijven ze zich vermenigvuldigen en zijn ze feitelijk onsterfelijk. Uit de stamcellen kunnen de onderzoekers dan grote hoeveelheden rode bloedcellen kweken.
Bij eerdere methodes werden stamcellen meteen omgezet in bloedcellen. Dat proces was niet alleen erg traag, maar leverde ook slechts 50 000 bloedcellen in één keer op, wat veel minder is dan de biljoenen die nodig zijn voor één transfusie.
Voorlopig kost de nieuwe methode te veel om bloeddonaties overbodig te maken. Het artificiële bloed zal dan ook vooral gebruikt worden bij patiënten met een bloedziekte of een zeldzame bloedgroep.